SIKKERHET

En av fem utsatt for sikkerhetstrusler på mobilen

Til tross for den høye andelen er det ikke mange som er bekymret for digitale angrep.

Mange bruker mobilen for betalingsløsninger og banktjenester.
Mange bruker mobilen for betalingsløsninger og banktjenester. Illustrasjonsfoto: Colourbox
23. juni 2022 - 05:00

Større og større deler av livet vårt eksisterer på mobilen, men få er likevel bekymret for digitale angrep. I tillegg til banktjenester, sosialisering og underholdning kan spesielt trøndere også få tilgang til all helseinformasjon på mobilene sine, som Digi.no blant annet omtalte her.

Ifølge en ny rapport fra Samsung Electronics Nordic har 22 prosent oppgitt at de har vært utsatt for sikkerhetstrusler på mobilen. Halvparten av disse opptil flere ganger. 

Bør stilles krav til teknologiselskaper

– Samtidig som teknologien vi skaper blir bedre og smartere, blir datakriminelle mer kreative i sine tilnærminger til å få tilgang til sensitive data, sier Andreas Bergqvist, nordisk produktsjef i Samsung Electronics Nordic.

Rapporten peker på at det må stilles krav til teknologiselskaper om å ivareta den digitale sikkerheten for å sikre brukernes data. Bergqvist argumenterer med at selv om flertallet av sikkerhetshendelser skyldes menneskelige feil, er det kritisk at det er teknologiske løsninger som likevel beskytter brukerne. 

Kjetil Ore leder Check Points norske avdeling, og mener bedrifter og organisasjoner må tenke mer preventivt enn reaktivt når det gjelder sikkerhet i skyen.
Les også

Ny rapport: Kraftig økning i sikkerhetshendelser i skyen

I for eksempel metaverset, som rapporten spør om, mener 60 prosent av respondentene at det må innføres lover og regler som begrenser det. 

Bekymret for økonomisk tap

Halvparten av de som svarte på undersøkelsen var bekymret for tap av penger, mens 3 av 10 var bekymret for tar av persondata. Digi.no har tidligere rapportert at trusselaktører som regel går etter pengene når de velger seg angrepsmål, så denne bekymringen sammenfaller trolig med virkeligheten. 

Rapporten Digital nærkontakt  – nordmenns syn på digital sikkerhet er gjennomført basert på en undersøkelse fra Norstat på oppdrag fra Samsung. Undersøkelsen bestod av 4023 nettintervjuer fra representative utvalg av befolkningen i Sverige, Norge, Danmark og Finland. 1012 av respondentene var fra Norge. 

Rapporten kan leses her.

Du kan reservere deg mot at Meta bruker dine data til KI-trening, men det er altfor vanskelig å finne skjemaet, mener Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Les også

Ber om hastevedtak: : Klager inn Meta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.