Én av tre blåser i virusvarsel

Én av tre svensker blåser i virusvarsel. Det er ingen grunn til å tro at norske databrukere er smartere enn dem, slik virusene herjer om dagen.

En fersk undersøkelse fra svenske Netsurvey Bolinder AB, viser at en av tre databrukere ignorerer advarsler om virus. 29 prosent svarte at de åpner filen eller dokumentet selv om de får beskjed av datamaskinen sin at den kan inneholde svineri.

Til tross for dette, vil de fleste brukerne ta på seg ansvaret dersom de blir smittet, ifølge IDG. Bare fem prosent av brukerne mener de er uten skyld i en eventuell smitte, tross advarslene.

- Vi får jo sånne meldinger av typen "denne filen kan inneholde virus, er du sikker på at du vil åpne den...?", og da er det jo et valg jeg må gjøre. Men jeg er jo fokusert på sikkerhet, mens en vanlig bruker ser vel knapt advarselen, bare trykker "OK" automatisk sier Per Hansen i PDI Consult.
Hele fire av 10 Internett-brukere åpner filer eller dokumenter de får tilsendt, selv om avsenderen er ukjent. Nå er det slik at de fleste ulykker skjer i hjemmet, og de fleste ormer og virus kommer fra noen du kjenner eller har hatt e-post-kontakt med, så det er heller ikke betryggende at 91 prosent av de spurte nesten alltid åpner vedlegg de får fra noen de kjenner.


Det var derfor hele dataverden gikk av skaftet og åpnet ILOVEYOU-ormen de fikk tilsendt, i håp om at det var en kjærlighetserklæring. Ormen spredte seg som kjent via folks adressebøker, og dermed var det venner og venners venner det gikk utover.

En av tre Internett-brukere anser at de er dårlig informert om de problemer et virusangrep kan medføre. 40 prosent sier de ikke har fått nok informasjon på arbeidsplass eller skole.

Åtte av ti har installert antivirus, noe som kanskje er greit - hele 46 prosent av de spurte har opplevd virus på en datamaskin på arbeidsplass eller skole.
Undersøkelsen baserer seg på svar fra 627 av Netsurveys paneldeltagere.

- Vi kan ikke basere oss på at den enkelte brukeren skal passe på seg selv, brukeren burde egentlig slippe å forholde seg til fiendtlig kode i det hele tatt, sier Hansen.

Fjorårets mest snikete utgave av virus og ormer, var Nimda-ormen. Denne spredde seg selv, uten at brukerne trengte å trykke på noenting. Likevel vil mange mene at det er Badtrans som stikker av med tittelen "mest plagsomme", noe som viser at undersøkelsen kan stemme: Badtrans sprer seg ved at noen klikker på et vedlegg som faktisk lyser virus på lang avstand.

Og Badtrans-virus ramler inn i innboksen dagen lang, så det er høyst sannsynlig at databrukere over hele verden er like skjødesløse som svenskene på dette området.

Til toppen