BEDRIFTSTEKNOLOGI

En epoke er over

Elendige tall for 2. kvartal 96 var den utløsende årsaken til sammenslåingen av Santech og Micro Software. Santech tapte 2,2 millioner i 2. kvartal 1996 av en omsetning på 581 millioner kroner, men gikk i pluss med 22,2 millioner av en omsetning på 1.393 millioner kroner i første halvår. Microsoftware har gjort det elendig med tap på 6,6 millioner kroner av omsetning på 946 millioner kroner. Nå industrialiseres bedriften.

Jens Kanden
21. aug. 1996 - 00:00

Santech og Micro Software presenterte tallene for 1. halvår 1996 samtidig som de forklarte litt om planene rundt fusjonen mellom selskapene. Første halvår omsatte de to selskapene for 2,34 milliarder kroner og satt igjen med 15,6 millioner før skatt. Det gir en netto margin på syltynne 0,67%. Santech bidro med et overskudd på 22,2 millioner av salg på 1.393 millioner, mens Micro Software dro ned resulatet med 6,6 millioner kroner i tap av en omsetning på 946 millioner kroner.

Bjørn Erik Tholfsen, avtroppende konserndirektør i Santech forklarte det svake resultatet for Santech med nedgangen i minneprisene. -- Når et produkt som i 1995 stod for 35% av omsetningen faller i pris med 60% på et halvt år, sier det seg selv at det får konsekvenser, sa Tholfsen. -- Prisene stupte uten en tilsvarende økning i volum, så vi mistet 2-300 millioner kroner i forventet omsetning, fortsatte Tholfsen. - Vi hadde økt bemanningen for å ta oss av den forventede veksten og når den ikke kom ble vi sittende med for høye kostnader.

Santechs omsetning falt fra 812 millioner i 1. kvartal til 581 millioner i 2. kvartal, en dramatisk reduksjon på 231 millioner kroner i løpet av ett kvartal. Med en kostnadsmargin som gikk opp fra 4,04% i første halvår 1995 til 4,72% i samme periode i 1996, er allikevel problemene ikke så alvorlige for Santech som for Micro Software Group. Med en kostnadsandel på 8,29% er Micro Software blitt tunge i baken. Kostnader er 78 millioner kroner av en omsetning på 946 millioner kroner med bruttofortjeneste på 82 millioner kroner. Tilsvarende tall for Santech var 75, 1393 og 98 millioner kroner.

Jan Skøien forklarte det økte kostnadsnivået med oppkjøp av Microline AS, Batavia AS, og Eagle Technology AS samt etableringen av Win.HLP AS. - Forventete driftsfordeler ved konsolidering av disse selskaper er ennå ikke gjennomført, forklarte Skøien.

Terje Christoffersen, påtroppende konsernsjef for det fusjonerte selskapet, påpekte også at kostnadskutt er jobb nummer en. - Når man har med to selskaper som har vokst fort og uavbrutt i ti år, er det klart at det er rom for endel saneringer, sa Christoffersen. - Vi vil fokusere først på lønnsomhet, dernest på vekst. Når over to tredjedeler av de faste kostnadene våre er lønnsutgifter sier det seg selv at dette vil gå utover ansatte. - Vi vil kutte hurtig og dypt, men kontrollert, understreket Christoffersen. - Jeg har vært med på dette før, man må kutte nók med en gang. Det kan dere være sikker på at vi vil gjøre, avsluttet Christoffersen.

Med fusjonen mellom Santech og Micro Software er en epoke over i den norske databransjen. Det er nemlig to svært gründerdominerte selskaper som nå modnes og blir industrialisert. Jan Skøien og Bjørn Erik Tholfsen representerer en generasjon av unge gründere som tok risiko når PC bransjen var ung og greide å realisere sine drømmer. Ti år senere viker gründerne for industrialistene. Terje Christoffersen har gått en solid, industriell konsernskole i IBM og HP. Når Christoffersen tar over for Skøien og Tholfsen, sammenfaller det med en ny og tøffere hverdag i PC bransjen. Det er slutt på stunting, gråimport og knoppskyting. Nå er det konsolidering, kostnadskutt, kritisk masse, størst i Norden, industrialisering, og synergi som gjelder: alle tegnene på en moden bransje. - De små og mellomstore aktørene har ikke en sjanse, sies det.

Så hva skal alle gründerspirer gjøre nå som løpet er kjørt i PC bransjen? Starte Internettselskap?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.