En million av disse skal deles ut til britiske barn

BBC viser frem gratis knøtte-pc.

En million av disse skal deles ut til britiske barn
Alt kan programmeres. Bilde: BBC

Britiske BBC viste i dag frem den endelige formen til micro:bit - et initiativ som skal sørge for at en million barn i landet får tilgang til en gratis knøttemaskin som skal inspirere dem til en karriere innen teknologi. 

Micro:bit er selv inspirert av BBC Micro, en klassisk hjemmedatamaskin som ble lansert i 1981, og som i sin tid bidro betydelig til å øke interessen for programmering. Rundt 80 prosent av britiske skoler hadde tilgang til en BBC Micro på 80-tallet, og maskinen hadde definitivt en innvirkning på fremveksten av programmeringsmiljøer i landet. En hel generasjon britiske spillutviklere kan sies å ha vokst opp på BBC Micro, ringvirkningene av romsimulatoren Elite, for eksempel, kan merkes den dag i dag.

Les også: Vi prøver Raspberry Pi 2.

Det er en tilsvarende effekt BBC nå ønsker seg sammen med sine partnere. Micro:bit skal fordeles til barn på 11 og 12 år, og den ønskede effekten er at barna skal eksperimentere med videreutvikling av maskinvaren og programmering. 

Maskinen er svært liten, på størrelse med et kredittkort, og poenget er også at barna skal kunne ha den med seg til skolen eller sammenligne prosjektene sine når de er ute og leker.

Eksperimentering

Utformingen er ikke ulik Raspberry Pi og lignende prosjekter, og maskinvaren inneholder 25 programmerbare LED-lys, to knapper, akselerometer og magnetometer, Bluetooth-støtte, micro USB-plugg og støtte for å koble til ekstern maskinvare. 

BBC vil også åpne en nettside der all programvaren vil finnes, og programmeringen av maskinen vil kunne gjøres via denne. 

En av de ansvarlige for prosjektet, Sinead Rocks, sier at micro:bit skal helst gjøre det samme for «tingenes internett-generasjonen» som BBC Micro gjorde for spillutvikler-miljøet for 30 år siden.

Les også: Vil lage datamaskin til 9 dollar.

Micro:bit skal ankomme skolene i oktober, og vil deretter inkorporeres i læringsplanen. 

Prosjektet har vært under planlegging siden 2012, og spesifikasjonene for maskinen vil være tilgjengelig for alle, slik at også de av oss som er litt eldre enn 12 vil vå sjansen til å skaffe seg en micro:bit.