En solid munnfull fra Adolfsen

Merkantildata meldte i dag at selskapet har inngått en avtale med Forvaltningsnett som har en verdi på totalt 500 millioner kroner. Meldingen viser fremfor alt at Merkantildata ønsker å blåse opp kursen på selskapets aksjer.

Det var langt fra bare Merkantildata som inngikk avtale med Forvaltningsnett-prosjektet i dag. Også blant de børsnoterte selskapene (EDB ASA og ARK ASA) var det flere som inngikk tilsvarende avtaler, uten at det avstedkom noen børsmelding med tallfestet regnskapseffekt.

Årsaken er ganske enkelt at selv om Merkantildata, som ett av 25 selskaper, er godkjent som leverandør til forvaltningsnett, så er de fleste konkurrentene med i en eller annen form. Dernest er de involverte kommunene og statlige etatene på ingen måte tvunget til å bruke avtalen når de handler data- og teleløsninger.

Slik sett viser børsmeldingen hva Merkantildata mener det er mulig å omsette for innen offentlig sektor i Norge årlig de nærmeste par årene.

Blant Merkantildatas partnere finner vi blant annet NetCom (og Telia). Hos NetCom tar man avtalen ganske rolig.

- Dette er mer en "license to sell" sier markedsdirektør for bedriftsmarkedet, Arild Nilsen til digi.no. - Det er nå jobben starter, poengterer han.

Ved siden av børsmeldingen fra Merkantildata fikk aksjen muligens noe drahjelp av en forside i Dagens Næringsliv som pekte på at det kunne være aktuelt å se på et tettere samarbeid mellom Telenor Bedrift og Merkantildata. Artikkelen inneholdt overhodet intet nytt, gitt at man hadde fått med seg fredagens intervju i digi.no med styreformann Jon Fredrik Baksaas i Telenor Bedrift.

Vi tar ikke veldig feil om vi antar at blant storaktørene er Merkantildata blant de mindre aktuelle fusjonspartnere for Telenor Bedrift. Det er trolig langt mer aktuelt å se for seg at Telenor ser nærmere på om man kan gjøre noe sammen med finske Tieto, som jo har sagt meget klart i fra at de ser etter partnere i Norge.

I denne sammenheng er det verdt å merke seg at selv om Adolfsen over lengre tid har poengtert at han ikke har hatt det forholdet til Telenor som han har ønsket, så har også den historien to sider. Minst.

Telenor Multicom, som leverer tele- og datakommunikasjonsløsninger til systemintegratorene, er også en viktig leverandør til Merkantildata i dag. Noe av konflikten mellom Merkantildata og Telenor har vært knyttet til at inntil januar i år måtte Merkantildata kjøpe kommunikasjonstjenestene fra konkurrenten Telenor Bedrift. I dag leveres disse tjenestene av Telenor Multicom.

Telenor Multicom regner med å omsette for 1,1 milliarder kroner i år og har rett i overkant av 100 ansatte.

Slik sett blir man sittende med en sterk følelse av at ledelsen hos Merkantildata først og fremst har et sterkt behov for sende positive nyheter til markedet.

Det behovet er det fristende - om enn ikke helt rimelig - å knytte til utviklingen hos konkurrenten ARK ASA som la frem resultater tirsdag ettermiddag. Marginene som leveres er fremdeles ikke noe å rope hurra for - i hvert fall ikke hos Cinet som jo etter hvert trekker lasset i selskapet. Men omsetningsutviklingen er det i hvert fall intet å si på.

I forbindelse med resultatfremleggelsen skriver styret i ARK ASA at de vurderer utsiktene for IT-bransjen som noe svakere neste år. Uttalelsen er nok delvis knyttet til selskapets egen eksponering i olje- og offshoresektoren, men neppe bare det.

Merkantildata på sin side gjør hva de kan for å overbevise markedet om at IT-sektoren kommer til å gå bra også neste år, og at Merkantildata uansett ikke vil merke noe til eventuelle nedgangstendenser. Her får selskapet forøvrig god støtte fra den amerikanske investeringsbanken som i høst hevdet at kun tre ting her i livet var uunngåelige, nemlig døden, skatten og IT-investeringer.

Tandberg ASA har ennå ikke sluttet å overraske markedet. I dag ble det klart at selskapets datterselskap NuVision skal begynne å "selge" (egentlig leiavtaler) produkter fra Tandbergs hovedkonkurrenter Polycom, PictureTel, VTEL og 3M.

Verdien på Tandberg ASA ble redusert med 6,3 prosent tirsdag.

Til toppen