Enda en av de mellomstore kjøpes opp

De mellomstore aktørene innen programvare blir kjøpt opp en etter en. Nå er SAP på handletur.

Enda en av de mellomstore kjøpes opp

De mellomstore aktørene innen programvare blir kjøpt opp en etter en. Nå er SAP på handletur.

Oracle og IBM har de siste tre-fire årene gjennomført det som hver for seg hadde vært IT-bransjens mest omfattende oppkjøpsrunder. Under disse oppkjøpsrundene har en lang rekke mellomstore aktører blitt snappet opp og nå forsvinner enda en.

Og for en gangs skyld er det ikke Oracle eller IBM, men SAP som gjør et oppkjøp. SAP, Europas største programvarehus har kjøpt franske Business Objects SA for hele 36 milliarder norske kroner - 4,8 milliarder euro.

Paris-baserte Business Objects er markedsleder på business intelligence (BI)- analyseprogramvare for databaser, i følge IDC.

SAP leverer økonomi og styringssystemer til de største bedriftene og skaffer seg nå en viktig brikke: Business Object lager business intelligence, systemer som overvåker og analyserer alle data i for eksempel SAP-systemer, for å gi ledelse og ansatte samletall og alarmer om utviklingen på lageret, i produksjonen eller hos de ansatte.

Man må gå helt tilbake til 2001 for å finne et større oppkjøp. Og oppkjøpet er helt klart myntet som et mottrekk til Oracle. For Oracle kjøpte Business Object-konkurrenten Hyperion tidligere i år for rundt halvparten - 17 milliarder kroner. Nå sitter SAS Institute og Cognos igjen som de siste store frie business intelligence-aktørerene.

SAP la inn et bud helt på tapen av fredagen på Business Objects som gir aksjonærene en 20 prosent høyere pris enn børskursen på fredag.

Oppkjøpet viser hvilket press SAP er under. For Oracle har kjøpt store konkurrenter, mellomstore verktøy-leverandører og nisjeaktører for å skaffe seg teknologi for hele 25 milliarder dollar siden 2005. SAP har sagt de prioriterer organsisk vekst, men nå slår SAP til med det som uten sammenligning blir deres største oppkjøp noen gang.

Man må gå helt tilbake til 2001 for å finne et større oppkjøp og da kjøpte SAP bare TopTier Software for 400 millioner dollar. Siden har Oracle eller IBM vunnet alle budkampene og Oracle har trolig vært med i en budkrig.

Business Objects har gjort en rekke oppkjøp de siste årene selv, men omsetningen vokser ikke i et forventet tempo. Men resultatene har løftet seg og selskapet kan vise til et solid overskudd.

Til toppen