Enda en «DrinkOrDie» hacker må sone

En 44 årig hacker og påstått leder for «DrinkOrDie»-nettverket må sone 51 måneder i USA.

Enda en «DrinkOrDie» hacker må sone

Hackernettverket DrinkOrDie ble grunnlagt i Russland i 1993 og levde til desember 2001: Da ble gruppen knekket av til sammen 70 koordinerte politirazziaer, døpt «Operation Buccaneer» i USA, Storbritannia og Australia, samt Norge, Sverige og Finland.

Spesialiteten til DrinkOrDie var å hacke kopibeskyttelse og distribuere vernet innhold og programvare i strid med bestemmelser om opphavsrett. De som beregner medieindustrien og IT-bransjens tap med utgangspunkt i hvor mye det piratkopierte materiale kunne vært solgt for legalt, tallfester dette til i overkant av 50 millioner dollar. Varene til DrinkOrDie ble delt ut gratis: Medlemmene hadde andre motiver enn fortjeneste, som prestisjen det innebar på 1990-tallet å være først ute med å knekke en kopibeskyttelse.

Razziaene i 2001 førte til 70 arrestasjoner, men få siktelser. Det ble blant annet påstått at norske gutter og jenter var med på å fordele «warez», og at Europa-sjefen i DrinkOrDie gjennom mange år, var norsk. Dette er aldri bekreftet.

I mai 2002 ble amerikaneren Barry Erickson dømt til 35 måneders fengsel. Han jobbet i Symantec og bidro til at DrinkOrDie kunne distribuere piratkopiert programvare fra Symantec uten kopibeskyttelse og sikring av serienummer.

Deretter tok det tre år før fire britiske DrinkOrDie-medlemmer ble dømt, i mai 2005. De ble ikke bare straffet for brudd på åndsverkloven, men også for sammensvergelse. Disse dommene varierte fra 18 måneders betinget til 2,5 års soning. Den hardeste dommen tilfalt Alex Bell som hentet både programvare og kredittkortnumre fra banken Morgan Stanley der han arbeidet som IT-leder.

I forrige uke ble en 44 år gammel australier, Hew Griffiths, dømt i USA til 51 måneders fengsel etter å ha erklært seg skyldig i å ha ledet DrinkOrDie.

Griffiths hadde sittet i australsk fangenskap i tre år mens det ble forhandlet om utlevering til USA. Disse årene trekkes fra dommen, slik at han slipper fri innen 15 måneder.

    Les også:

Les mer om: