ROAMINGPRISER

Endelig avklart: EU fjerner avgifter på dataroaming

Stadig flere nordmenn bruker mobildata når de reiser innad i EU.
Stadig flere nordmenn bruker mobildata når de reiser innad i EU. Bilde: Berit Roald, NTB scanpix

EU fjerner fra midten av juni avgiftene ved såkalt dataroaming. Dette vil etter hvert også komme norske mobilkunder til gode.

EU-parlamentet og EU-rådet ferdigforhandlet avtalen natt til onsdag, og allerede 15. juni fjernes avgiftene ved dataroaming, det vil si bruk av mobildata i et annet EU-land enn der man har abonnement.

– Det har vært en lang kamp, som har pågått siden 2013. Dette er en seier for forbrukerne, som nå kan bruke mobildata i alle EU-land uten at det koster dem noe ekstra, sier EU-parlamentariker Jens Rohde til nyhetsbyrået Ritzau. Rohde var fortørnet av overprisingen av datatjenester da han for fire år siden forslo at det skulle innføres fri roaming.

Les også: Da prispåslaget forsvant gikk norsk mobildatabruk i EU i taket

Åtte ganger kostnaden

De siste punktene som måtte på plass, handlet om kompensasjon til teleselskapene for å levere data til andre selskapers kunder. Rohde sier forbrukerne i 2013 i gjennomsnitt betalte nesten åtte ganger den reelle kostnaden når de brukte mobildata i utlandet. 

– Med denne avtalen slipper folk å tenke på at det kommer en ekstraregning. Det er ikke sikkert dette gjør EU bedre, men det er en reell endring som borgerne i unionen vil merke, sier Rohde.

Avtalen omfatter foreløpig bare de 28 EU-landene og gjelder dermed ikke Norge. Samtidig har EØS-avtalen tidligere sørget for at også norske mobilkunder får ta del i harmonisering av mobilmarkedet i EU.

At EU-borgere får fri roaming kommer også norske EØS-borgere til gode.

– Men dette må formelt implementeres i det norske regelverket først, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til NTB.

Leste du denne? Nå åpner de første lavprisselskapene for fri roaming også utenfor Norge. Men er tilbudene så gode som det kan virke som?

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.