Endelig enighet om domener

I USA ble det denne uken lagt fram en endelig plan for hvordan domenenavn skal administreres og deles ut. Nå skal ikke-amerikanske aktører tas hensyn til på lik linje med de amerikanske.

I USA ble det denne uken lagt fram en endelig plan for hvordan domenenavn skal administreres og deles ut. Nå skal ikke-amerikanske aktører tas hensyn til på lik linje med de amerikanske.

Den nyopprettede organisasjonen heter intet mindre enn Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), og er tenkt å være i full sving innen 30. september, som var fristen amerikanske myndigheter hadde satt, skriver The Industry Standard.

1. oktober utgår den nåværende kontakten mellom amerikanske myndigheter og the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) og Network Solutions (NSI). Disse to organisasjonene har administrert toppdomenenavn som ".org", ".com" og ".net", og IANA har også registrert dem. Hittil har organisasjonene fokusert på amerikanske heller enn internasjonale forhold, noe som er bakgrunnen for kravet om nye retningslinjer for et ikke-kommersielt selskap.

Det var siste utkastet til en plan for hvordan opprette et ikke-kommersielt selskap og håndtere toppdomenenavn på internasjonalt plan, som denne uke ble publisert. En tidlig versjon av samme plan ble publisert i august, men på visse punkter har augustutgaven nå blitt justert. Hele planen er tilgjengelig på nettstedet til IANA i pekeren i høyre marg.

Utfordringen til de to organisasjonene i utformingen av planen, var blant annet å inkludere resten av verden i tillegg til USA, og også ta hensyn til ulike typer brukere fra forbrukere til forretningsfolk.

Det er i planen lagt vekt på åpenhet i driften mot folk, og årsrapport og finansielle meldinger skal være offentlig, i tillegg til at møteoversikt skal være tilgjengelig og noen møter hvert år åpne for offentligheten.

I slutten av august ble det kjent at selskapene Network Associates (NETA) og Internet Software Consortium (ISC) fikk en kontrakt av det amerikanske Forsvarsdepartementets forskningsavdeling om å overhale domenenavnsystemet på Internett.

Til toppen