Endelig har Mac fått en skikkelig Office-versjon

Vi ser nærmere på nyutgitte Office 2016.

Endelig har Mac fått en skikkelig Office-versjon
Office 365-abonnenter kan laste ned den nye Office-pakken allerede nå. Bilde: Microsoft

LYSAKER (digi.no): Mac-brukere som sverger til Office-plattformen har ikke hatt det lett de siste årene. Snart fem år gamle Office 2011 har etter hvert blitt svært utdatert sammenlignet med Windows-versjonene og diverse andre nettsky-baserte løsninger. 

Det var derfor virkelige på tide med en skikkelig oppdatering, og Office 2016 for Mac har vært godt kjent en stund. Programmene har vært tilgjengelige for betatesting siden mars, så entusiastene har hatt tid til å bli kjent med hvordan de fungerer og gi tilbakemeldinger til Microsoft. 

I går ettermiddag ble imidlertid den ferdige versjonen av Office-pakken for Mac sluppet for Office 365-abonnenter. En frittstående utgave som kjøpes separat kommer også, i september. 

I forkant av utgivelsen (bare noen timer før, viste det seg) tok digi.no turen til de norske Microsoft-kontorene for å finne litt mer ut av tankegangen bak nylanseringen. 

– Det er en stund siden vi kom med siste Office for Mac, så vi gleder oss veldig til å komme på et moderne produktivitetsnivå, sier Anna Olsson, direktør for Office-avdelingen, til digi.no.

Les mer: Tettere bånd mellom Microsoft og Dropbox.

Noe av det viktigste er at det får et moderne utseende, at det blir mer likt Windows og flere ulike enheter. Det er såpass likt at det er fort gjort å glemme at man jobber på en Mac, påpeker Olsson. 

Men det er fremdeles Mac man jobber på, så det er også viktig å beholde et Mac-utseende, sånn at OS X-brukere kjenner seg igjen. Programpakken har også full støtte for retina-skjermer og pekeflatebevegelser, slik at den utnytter fordelene til Mac-maskinvaren i stor grad. Vi spør om det er støtte for den nye Force Touch-teknologien i pekeflatene, men akkurat dette foreligger nok ikke i denne omgang.

Mer felleskap

Det er tydelig at samarbeid i nettsky og muligheter til å koordinere arbeidet i sanntid er noe av det viktigste i denne versjonen av Office. 

– Moderne samhandling er kanskje det viktigste poenget, folk vil lagre ting i skyen, ha tilgang fra mange enheter, jobbe på tvers av enheter. Det skal ikke spille noen rolle om du åpner dokumenter på en Android-telefon som er laget på en Mac, sier Anna Olsson.

Outlook på Mac. Nå betydelig bedre.
Outlook på Mac. Nå betydelig bedre. Bilde: Thomas Marynowski
 

– Det vi har jobbet mye med, som Windows-brukere kjenner til, er teamarbeid. Hvordan unngår vi dobbeltarbeid at folk sitter og mailer dokumenter frem og tilbake, og gjør det lett å jobbe felles? Det er Office 365 som ligger i bakgrunnen sammen med OneDrive, slik at man kan dele på en effektiv måte. Man kan også skrive mange personer i et dokument samtidig der alle ser den siste versjonen av dokumentet. 

– Mange Mac-brukere er kreative, og vi har også jobbet mye med enkelthet i applikasjonene for å få til visuelle løsninger. Mye av det som Windows-brukere har også har kunnet nyte, forteller Olsson.

Les også: Flere får Office fra Microsoft.

– Det er fordelen med å komme inn i skyen, sier kollegaen, løsningsrådgiver Marius Alexander Dahl. – Det å kunne jobbe samtidig er nok det viktigste for oss, sier han. 

Det er samtidig viktig å ikke glemme at det er fortsatt snakk om lokale applikasjoner man laster ned og installerer, der man fremdeles kan jobbe offline om man har behov for det. 

Vi ser litt nærmere på gode, gamle Word på Mac, som nå fremstår som betydelig oppfrisket. 

Blant de nye funksjonene Microsoft viser frem er noe så enkelt er at du alltid kan se hva som er sist endret og sist opprettet, uansett hvor man har jobbet med dokumentet. Man ser hvem som er inne på dokumentet samtidig, de som sitter inne på andre devicer kan se at en oppdatering er tilgjengelig når man har gjort seg ferdig med å jobbe. 

Dette sparer man enormt mye tid på, mener Microsoft, det å kunne jobbe sammen med prosjekter sammen med kolleger, eller medstudenter som jobber sammen på en masteroppgave. Uansett enhet kan man gå inn på det siste man har jobbet med. Opplevelsen er helt klart mer sømløs enn noensinne, ifølge selskapet.

Den nye versjonen garanterer også full kompatibilitet mellom dokumentene, også fremover, sier Dahl. Det er fleksibelt nok til at man kan koble seg opp til jobbens OneDrive-konto, personlige OneDrive-kontoer og også andre skytjenester som Dropbox.

Henger endelig med

Vi kan ikke la være å spørre om hvordan status er på Outlook, kanskje den delen av Mac-Office som har hatt størst behov for en skikkelig oppgradering. Det er Microsoft enige i. 

– Noe så enkelt som å kunne samle eposter i samtaler fantes ikke i forrige versjon, innrømmer Marius Dahl. Det vi er blitt vant til i de to siste versjonene på pc kommer først nå til Mac.

Nye PowerPoint lar deg knote med presentasjonene uten at det merkes av andre.
Nye PowerPoint lar deg knote med presentasjonene uten at det merkes av andre. Bilde: Thomas Marynowski
 

Vi blir også kjent med noen spennende PowerPoint-funksjoner. Man får mye mer kontroll på presentasjonen på sin egen skjerm, der man kan se de neste bildene, se hva man skal si, annotere mens man presenterer og lignende, og dette kan ikke sees av de som ser på presentasjonen. 

Interessant nok er det også lagt inn støtte for å styre presentasjonene fra en Apple Watch. 

– Nå har vi en Office-versjon som er up to date og som kommer til å være det fremover. Den er lett å samhandle på og raskere, avslutter Anna Olsson. Det loves også å følge samme oppdateringssyklusen som Office 365, slik at det kommer oppdateringer en gang i kvartalet. Det blir mindre, men hyppigere oppdateringer, slik at Mac-brukere slipper å vente fem år på neste versjon, sier Microsoft.

Les også: Office 2016 kommer senere i år.

Det ser altså ut til at oppdateringen har vært verdt å vente på, og endelig bør ikke Mac-brukere føle seg glemt av Microsoft. Moderne, oppdaterte Office finnes nå så godt som på samtlige plattformer: Mac, iOS, Android og Windows. Når det gjelder Windows-brukere spesifikt er det også mye å se frem til: Universal-versjonen av Office for Windows 10 med full berøringsstøtte er rett rundt hjørnet, mens den fulle versjonen av Office 2016 loves litt senere til høsten.