Engelsk selskap skal slå Opticom

Cambrigde-baserte Plastic Logic hevder det samme som Opticom: Vil revolusjonere IT-bransjen med å lage datakretser med plast i stedet for metall.

Opticom og flere andre selskaper hevder de er med i tidens kappløp: Å lage integrerte kretser som minnebrikker og prosessorer av plast i stedet for metall.

Det norske selskapet Opticom skal bruke såkalt polymer-plastikk i stedet for silisium (silicon på engelsk) og metall for å lage lagringsbrikker. Dette er både billigere og gjør at man kan stable kretser-baner i lag, noe som skal skape svært kompakte lagringssystemer. Foreløpig har Opticom ikke sagt noe om produksjon av prosessorer. Det kan skyldes at prosessorer kjører med langt høyere Hmz-fart, noe som generer mer varme.

Opticom verdsettes til omtrent 9 milliarder norske kroner på Oslo Børs, selv om selskapet foreløpig ikke har lansert noe produkt. Nå har selskapet fått en ny konkurrent.

Et gruppering med utspring universitetsmiljøet i Cambrigde har nå etablert selskapet Plastic Logic. Dette selskapet skal etter det den britiske avisen Financial Times melder revolusjonere produksjonen av minnebrikker og prosessorer. Plastic Logic hevder at de skal gjøre det like enkelt å lage halvledere som det er å trykke en avis.

Financial Times skriver at selskapet allerede har et forsprang på konkurrentene i dette markedet, og at en kommersialisering er like om hjørnet. Hva dette konkret betyr skal ikke være sagt.

Både Opticom og Plastic Logic føyer seg inn i rekken av utviklingsselskaper som har prøvd å bruke plastikk i stedet for silisium og metall i utviklingen av chips.

Det er 15 år siden forskere begynte å leke med tanken på plastikk i stedet for silikon. Det siste tiåret har forskerene blitt i stand til å gjøre plastikken (som tidligere utelukkende var sett på som isolator) i stand til å føre strøm, dette ved bruk av sofistikert og svært avansert kjemi.

Men når teknologien først er på plass kan man begynne å produsere halvledere nesten som i et trykkeri. Lag av plastikk og kjemiske substanser kan trykkes sammen på samme måte som man trykker et magasin eller man printer ut en side i printeren, hevder både Opticom og Plastic Logic.

Til toppen