TELEKOM

Enighet om å spore fly med satellitter

Verdens land er enige om å bruke satellitter til å spore fly. Dermed kan man unngå fremtidige hendelser der fly forsvinner sporløst, slik som Malaysia Airlines' rute 370 i fjor.

NTB
12. nov. 2015 - 09:06

Enigheten ble oppnådd på en konferanse arrangert av FNs internasjonale teleunion (ITU) for å forbedre dagens system der sivil flytrafikk spores ved hjelp av radar på bakken.

– Ved å komme fram til denne avtalen har ITU på rekordtid besvart verdens forventninger knyttet til et viktig punkt om sporing av fly, sier generalsekretær Houlin Zhao i ITU.

Sterk appell fra Malaysia i fjor: Fly må kunne spores i sanntid >>

Uttalelsen fra ITU gjør det klart at avtalen er drevet fram som resultat av at rute MH370 forsvant mellom Kuala Lumpur og Beijing i mars 2014 med 239 mennesker om bord. Først i sommer ble de første vrakdelene fra det forsvunne flyet funnet på øya Reunion i Indiahavet, flere tusen kilometer unna flyets opprinnelige rute.

Kan «big data» hindre flystyrt? >>

– Den tragedien satte i gang en global diskusjon om sporing av flytrafikk og behovet for samordnet innsats, sier ITU. Tekniske endringer og ny praksis skal gjør det mulig å spore fly hvor som helst i verden. Systemet er ventet å være på plass i 2017, men de fleste fly har allerede det nødvendige utstyret om bord, sier François Rancy, som er sjef for ITUs radiokommunikasjonsbyrå.

Satellitt-sporing av fly blir nå gratis >>

Svartbokser, dataopptakere for fly, har ikke gjennomgått store endringer de siste 30 årene.
Svartbokser, dataopptakere for fly, har ikke gjennomgått store endringer de siste 30 årene. Bilde: Oleg Kozlov / Alamy/All Over Press

Arkivbilde som viser deler av søkeområdet etter at MH370 forsvant for halvannet år siden. Bilde: Arkivfoto: Richard Polden, Reuters/NTB scanpix
 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.