SIKKERHET

Enormt rørledningsnett rammet av dataangrep i USA

Et dataangrep har ført til midlertidig stans i all drift ved rørledninger som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst, opplyser operatøren.

Colonial Pipelines anlegg i Helena, Alabama. Et stort rørledningsnett som transporterer drivstoff langs østkysten av USA, er rammet av dataangrep.
Colonial Pipelines anlegg i Helena, Alabama. Et stort rørledningsnett som transporterer drivstoff langs østkysten av USA, er rammet av dataangrep. Foto: AP
9. mai 2021 - 08:48

Colonial Pipeline sier i en uttalelse at angrepet fant sted fredag. Også noen av selskapets IT-systemer ble rammet. Selskapet transporterer bensin, diesel, flybensin og fyringsolje fra raffinerier, primært på Golfkysten. Rørledningsnettet strekker seg fra Texas til New Jersey.

Et eksternt datasikkerhetsfirma er hyret inn for å etterforske angrepets natur og omfang, opplyser Colonial Pipeline. Også politi og føderale myndigheter er kontaktet.

– Colonial Pipeline tar grep for å forstå og løse dette problemet, sa selskapet i en uttalelse sent fredag kveld lokal tid.

Sjef for Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3), Olav Skard, står på søkerlisten på den ledige jobben som direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet etter at Sofie Nystrøm gikk av i desember i 2023.
Les også

Profiltung søkerliste til jobben som NSM-direktør

Ukjente konsekvenser

– På nåværende tidspunkt er vårt primære fokus en trygg og effektiv gjenoppretting av vår tjeneste og vår innsats for å vende tilbake til normal drift, sier selskapet og legger til at denne prosessen er i gang.

– Vi jobber omhyggelig for å håndtere saken og minimere konsekvensene for våre kunder og for dem som er avhengig av Colonial Pipeline, heter det videre.

Colonial har base i Georgia sør i USA og transporterer 2,5 millioner fat raffinerte petroleumsprodukter daglig. Selskapets 8.850 kilometer med rørledninger frakter drivstoff til 50 millioner kunder.

Oljeanalytiker Andy Lipow sier konsekvensen av dataangrepet for drivstoffleveransene og prisene er avhengig av hvor lenge rørledningsnettet er stengt. Med en driftsstans på fem-seks dager kan føre til drivstoffmangler og prisøkninger, spesielt i området fra det sentrale Alabama til Washington D.C., mener Lipow.

En langvarig svikt i forsyningene av flybensin kan ifølge oljeanalytikeren ramme driften av store flyplasser i Georgia og North Carolina.

Det er uklart nøyaktig hvordan angrepet ble utført, og hvem som står bak.

Krever løsepenger

Biden-administrasjonen sier søndag at det jobbes på spreng.

– Det er alle mann på dekk akkurat nå, sier handelsminister Gina Raimondo på CBS-programmet Face the Nation.

Hun sier at president Joe Biden er brifet om dataangrepet, og at myndighetene jobber tett med selskapet som er rammet.

Selskapet bekreftet lørdag at det dreier seg om et angrep med løsepengevirus. Selskapet sa ikke hvem som har framlagt kravet eller hva det lyder på.

Uvanlig

Flere datasikkerhetseksperter mener angrepet viser at tilsynet med industrien må styrkes for å gjøre den bedre rustet for framtidige trusler.

– Dette angrepet er uvanlig for USA. Men når det kommer til stykket, er angrep rettet mot driftsteknologi i ferd med å bli hyppigere, sier Algirde Pipikaite, datastrategisjef ved Verdens økonomiske forums senter for datasikkerhet.

– Med mindre datasikkerhetstiltak forankres i teknologiens utviklingsfase, kommer vi sannsynligvis til å se hyppigere angrep mot industrisystemer som olje- og gassrørledninger og vannrensingsanlegg, sier Pipikaite.

– Det blir stadig vanskeligere å avdekke forsøk på svindel og annen kriminalitet uten spesialisert teknologi og fagekspertise, sier Telenor Norge-sjef Birgitte Engebretsen.
Les også

Telenor stoppet 510 millioner forsøk på digital kriminalitet

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.