Er det ulovlig å lenke på nettet?

En ny annonse-søketjeneste angriper Finn.no med innholdet til Finn og et ganske likt design.

Er det ulovlig å lenke på nettet?

En ny annonse-søketjeneste angriper Finn.no med innholdet til Finn og et ganske likt design.

I dag åpnet en hy søketjenester for rubrikkannonser, annonser det privatpersoner vil selge bolig, bil og alt mulig annet. Rubrikk.no lar brukere med et søke lete i annonsene som ligger på en lang rekke tjenester som Tinde, Zett og markedsleder Finn.no, eid av Schibsted.

Disse nettstedene vil nå kunne miste en del trafikk når brukere går til Rubrikk.no og søker der i stedet for å bla rundt på den enkelte annonsetjeneste. Aktører som Finn.no får ikke eksponert andre tjenester og muligheter på samme måte.

Tjenesten vekker opp igjen en gammel debatt som både Schibsted og Google har slåss rundt tidligere: Kan du ikke lenke helt fritt på internett? Hyperlenker til og fra forskjellige nettsteder er nettopp dette som har skapt internett, men kan innholdseiere nekte å bli lenket til av aktører som Google og Rubrikk?

Schibsted har vært en av de som har sagt nei og selskapet vant en kamp mot meglerkjeden Notar. Notar hadde laget en søketjeneste for boligsøk kalt Supersøk, men ble midlertidig stoppet av lagmannsretten mot Schibsted.

Notar ble dømt for å ha søkt i Finn.nos database og for å ha brukt Finns varemerke. Saken gjelder «snylting på andres databaser og investeringer», skrev Finn da de vant i sin pressemelding.

    Les også:

I 2000 kollapset Rogus, en lignende tjeneste da Schibsted blokkerte dem å finne innhold hos Finn.no.

- Vi har jobbet med lanseringen i tre år og har selvfølgelig utredet dette, forteller Adil Osmani, markedssjef i Rubrikk. no, til digi.no. Vi er helt trygge på at dette er lovlig, men vi har ikke innehentet noe samtykke eller avtale med Finn og de andre.

Han påpeker også et annet sterkt argument: Finn.no slipper til Google - du finner Finn-annonser på Google, men dog ikke i systematisk opplegg.

Med seg har Osmani blant annet investoren Arne Blystad og tidligere Merkantildata/Ementor-sjef Tom Adolfsen.

Rubrikk.no har heller ikke forsøkt å være forsiktig med design: Nettsiden deres har en utformet som en sirkel med ikoner for ulike annonser, noe som ligner på Finn.no. (Se bildet under)

- Vårt design ligner mer på hva Zett.no hadde enn Finn.no, men ja, det kan være en likhet, medgir Osmani.

- Vi kikker på dette nå, i utgangspunktet mener vi at dette krever samtykke, noe vi ikke gitt, sier Frode Nordseth, direktør for forretningsutvikling og finans i Finn.no, til digi.no.

Finn-ledelsen skal nå bruke dagen på å vurdere Rubrikk.no og bestemme seg for hva de skal gjøre.

- Vi stoppet Rogus og Notars supersøk med blant annet sperring og det kan vi eventuelt gjøre det samme her, men det er for tidlig å si, sier Nordseth.

- Jeg har ikke vurdert Rubrikk.no nøye, men i forhold til internasjonal praksis der vi har sett lignende saker, er dette en lovlig tjeneste, mener advokat Espen Juul Haugan i Codex Blant annet finnes det søketjenester for boligannonser i Danmark og Nederland som jobber etter tilsvarende prinsipper, påpeker han over digi.no.

Til toppen