Er du drittlei av IT-prosjektet og gidder ikke engasjere deg?

KOMMENTAR: Du vet du trenger god ledelse av en endring når...

Er du drittlei av IT-prosjektet og gidder ikke engasjere deg?
Bilde: BENIS ARAPOVIC // WWW.SHOCK.CO.BA

Michelle Jensen er statsviter. Aksel Inge Sinding er utdannet psykolog. De skriver dette innlegget som privatpersoner med erfaring fra rådgivning.
Vi møter ofte ledere, selgere, kunder og konsulenter som ikke helt skjønner greia med å bruke så mye tid på å planlegge, strukturere og lede en endring. Trenger vi det? Hvorfor trenger vi det? Når trenger vi det?

Vi har imidlertid gått litt lei av å skrive om hvordan en med effektive teknikker og en strukturert ledelse av en endring gjør at du er mer enn seks ganger så sannsynlig å nå dine mål, hvordan det hjelper deg til å faktisk oppnå ROI («return on investment», inntjeningsgrad – red.anm.) og hvordan du slipper kostbar kunnskapsflukt og forsinkede prosjekter.

Derfor tar vi en mer utradisjonell tilnærming til spørsmålet.

Du vet du trenger bedre ledelse av en endring når...

…Selskapets verdier publiseres på intranett, og ledelsen lurer på hvorfor ansatte ikke etterlever verdiene og heller gjør ting som gir dem bonus nok til å kjøpe en ekstra høy kransekake til juleselskapet.

...Du implementerer et ny programvare i bedriften som har vist seg å være bra nok for mange hundre andre bedrifter, men som dine ansatte mener bare er dritt.

...Ledelsen har tatt et tredagers lederutviklingskurs på et flott hotell med en tidligere idrettsstjerne, og så ikke skjønner hvorfor de ansatte ikke presterer bedre med det samme.

...Lederen har sendt ut bedriftens strategi på e-post i januar, og så ergrer seg på ledermøtet i juni hvorfor mellomlederen, linjelederne, selgerne og de ansatte ikke jobber i tråd med den.

...De ansatte slutter og alle oppgir samme årsak, men ledelsen fortsatt ikke forstår hvorfor de slutter.

...Du hører folk si at det å lede en endring kun dreier seg om å kommunisere mer.

...Prosjektlederen irriterer seg over at de som skal ta i bruk den nye løsningen ikke skjønner hva løsningen dreier seg om og ikke «snakker hans/hennes språk». 

...Ledelsen tror løsningen på kommunikasjonsutfordringer er å lage en død intranettside der folk selv kan gå og hente informasjon om prosjekter de ikke kjenner til.

...Ledelsen synes det er fornuftig å skille mellom et IT-prosjekt og andre prosjekter, fordi «så mange av prosjektene deres ikke innebærer menneskelig endring». 

...Du og dine kolleger er drittlei av det nye prosjektet som feiler og ikke orker å engasjere dere, fordi dere har vært drittleie av feilede prosjekter så mange ganger før.

Hvis du kjenner igjen noe av dette er det høy sannsynlighet for at du ville fått noe igjen for å bruke tid på effektiv og strukturert ledelse av endringene – såkalt endringsledelse. Tenk litt på det, og lykke til!