Er du klar for å bli reddet av en robot?

Er klare for helgens Darpa-konkurranse for redningsroboter.

Er du klar for å bli reddet av en robot?
Tre av deltakerne under Darpa Robotics Challenge 2015. Fra venstre roboten CHIMP fra Carnegie Mellon University-NREC, RoboSimian fra JPL/Nasa og Thorman 2 fra sørkoreanske Robotis. Bilde: Tartan Rescue, Jet Propulsion Labs/Nasa og Robotis

I ettermiddag går startskuddet for finalen i Darpa Robotics Challenge 2015 som arrangeres i Pomona, California. Det skal 25 lag med hver sin robot konkurrere om å gjennomføre en oppgaveløype som skal demonstrere robotens evner til å bistå mennesker i forbindelser med katastrofer.

Fukushima

Konkurransen ble første gang arrangert i 2012. Bakgrunnen for konkurransen er et problem som oppsto ved det japanske atomkraftanlegget Fukushima-Daiichi i mars 2011. Dagen etter at jordskjelvet som rammet området, forsøkte ansatte å komme seg inn i anlegget for å slippe oppsamlet hydrogen ut i atmosfæren.

Gruppen ble raskt utsatt for maksimumsnivået med stråling og måtte snu med uforrettet sak.

Hydrogengassen samlet seg deretter opp i flere dager, før den til slutt ble antent og eksploderte, slik kraftverket fikk betydelige skader og førte til ytterligere forurenset og gjorde arbeidet med å stabilisere anlegget mye vanskeligere.

Takler skade: Skadd robot lærer seg å halte 

Savnet av en robot

Med en robot som kunne åpnet ventilene til de luftekanalene, hadde mye kunnet endt annerledes. Utfordringen, som Darpa-konkurransen for en stor del handler om, er at det ikke er nok at roboten kan åpne ventilene. Den må også kunne komme seg dit, i størst mulig grad uten styring utenfra.

Videoen nedenfor viser den amerikanske roboten RoboSimian, som deltar i årests konkurranse.

 

Les også: Roboten lærer av YouTube 

Konkurransen

I årets konkurranse skal robotene åpne og gå gjennom et dør, finne fram til ventilen og lukke denne, kutte seg gjennom en vegg, utføre en foreløpig ukjent oppgave som krever oppfattelsesevne og fingerferdighet, bevege seg gjennom et område med mye rusk og rask, før de skal gå opp en trapp for å komme i mål.

Under store deler at løpet vil lagene bare ha svært begrensede kommunikasjonsmuligheter med robotene. Hele regelverket for konkurransen kan leses her.

En rekke av de 25 lagene kommer fra amerikanske universiteter og institutter, men det er også deltakere fra Asia og Europa. En oversikt over alle lagene og deres ganske så forskjellige roboter, finnes her.

En overføring av selve konkurransen vises direkte i videorammen nedenfor.

Kommentar: Kan vi føle omsorg for maskiner?