JUSS OG SAMFUNN

Er flash virkelig "99% bad"?

digitoday.no gjenga torsdag et intervju med webguru Jakob Nielsen som mener Internett ikke er et vakkert syn. Enkelt er bra, flash er som regel dårlig, mener Nielsen. Det er en altfor enkel konklusjon, mener Martin Smestad Hansen.

Martin Smestad Hansen
15. des. 2000 - 10:03

"Skal man etablere en god site bør man, ifølge Nielsen, holde seg kort og konsist. Sidene må kunne lastes ned hurtig, og man må unngå flash og andre hippe greier som tvinger kunden til å installere plug-ins."

Ja, om man lager en handelsløsning, søkemotor eller nettavis må man unngå hippe greier som forstyrrer innholdet. Noe Nielsen ikke nevner med et ord i denne forbindelse er målgruppa.

Les hele saken her: Elendige nettsider
Det finnes brukere som ønsker å bli underholdt. Ikke de som er ute etter rask informasjon eller som vil kjøpe et produkt, men de som vil leke eller lære bedre ved å få informasjon visuellt. Det er våre kunders målgruppe.


Flash har flere bruksområder og det viktigste er underholdning. Unge og gamle brukere strømmer til kule sites for å delta i konkurranser, snakke sammen, sende SMS-er og få logoer til mobilene sine. Et annet område er å presentere dynamisk informasjon grafisk. Værkart, ledige kinoseter, graden av trafikkork på veiene, resultat av spørreundersøkelser osv.

En liten korreksjon: Nielsen sier at flash sjelden blir oppdatert, fordi det krever spesialkompetanse i større grad enn å oppdatere HTML. Det hadde vært riktig om det hadde vært slik at vi fortsatt lagde statiske sider. De fleste nettsteder med et visst ambisjonsnivå benytter seg idag av en publiseringsmotor i bunn, og det er heller ingenting i veien for å fore artikler fra en database ut til flash.

Om å "tvinge brukeren til å installere plug-ins"
En plug-in installeres så automatisk at det er omtrent usynlig for brukeren. Når den først er der har man den. Ikke at det som oftest er nødvendig. Her er de nyeste (september 2000) tallene fra Macromedia:
92.7% har Flash 3 eller nyere
87.3% har Flash 4 eller nyere
24.0% har Flash 5

Av webbrukere i Europa har de aller fleste mulighet til å se flash-innhold uten å få spørsmål om å installere plug-in.

Det er opp til oss.

Når Nielsen sier "Flash: 99% bad", har han rett ut ifra sitt ståsted. Han er ikke designer, men brukervennlighets-forsker. Flash er et verktøy som gjør det lett for hvem som helst å lage stygge websider som er langt fra brukervennlige.

Da er det opp til oss som designere, utviklere og produsenter å lage bra greier. Les hva Jacob skriver. Bryt reglene om du vil, men vit om dem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.