Er så veldig mye på kjøperen

Det tidligere tyske telemonopolet, Deutsche Telekom, ventes å ville legge inn et bud på det amerikanske mobilselskapet VoiceStream Wireless på over 30 milliarder dollar eller 260 milliarder kroner.

Budet kommer på toppen av en rekke andre oppkjøp som Deutsche Telekom har foretatt de siste ukene og månedene for å styrke selskapets internasjonale engasjement.

The Wall Street Journal skriver at nå står VoiceStream Wireless for tur i et kjempebud som ventes å passere 30 milliarder dollar, som i så fall gir eierne 3 milliarder i gevinst i forhold til børsverdien. Det mest spennende er at selskapet baserer sin mobilvirksomhet på GSM-teknologien, som gjør det mulig å ringe til Europa og andre land med GSM-mobiltelefoni.

VoiceStream har vokst ved å kjøpe andre GSM-operatører som Aerial og Omnipoint og teller i dag 2,3 millioner mobilkunder. Finske Sonera og det Hong Kong-registrerte Hutchison Whampoa er blant eierne som Deutsche Telekom må overtale til å selge.

Dette kommer på toppen av teleselskapets mulige bud på Sprint ettersom Sprints egen fusjon med WorldCom nå ser ut til å bli lagt på is. Men Deutsche Telekom vurderer også oppkjøp av amerikanske Qwest.

I motsetning til Sprint vil et oppkjøp av Qwest ikke hindre et videre oppkjøp av VoiceStream. Amerikanske politikere har dessuten uttrykt sin misnøye med at et statsdominert selskap som Deutsche Telekom skal kjøpe USAs tredje største internasjonale teleoperatør, Sprint.

Om det blir en handel i USA med det første, så vil den eller de følge i rekken av oppkjøp som selskapet har foretatt i Europa den siste uken. Sist uke betalte selskapet 2,2 millioner dollar for amerikanske SBC sin aksjepost i det ungarske teleselskapet og tidligere telemonopolet, Magyar Tavkozlesi Vallalat eller bare Matav. SBC selv hadde fått med aksjene på kjøpet da selskapet i fjor kjøpte Ameritech. Det ungarske selskapet er sikrer monopol på fastnettelefoni ut 2001. På mobiltelefoni konkurrerer selskapets mobilvirksomhet som dominerer markedet med en markedsandel på 56 prosent med blant annet mobilselskapet Pannon, der Telenor er en betydelig eier.

I mars kjøpte Deutsche Telekom MediaOne Group sine sentrale og østeuropeiske investeringer for 2 milliarder dollar etter at Media One selv ble kjøpt av AT&T. Telekom fikk da tilgang til nye markeder som Polen, Ungarn og Russland.

Men det tyske teleselskapet har også kjøpt 51 prosent av det slovakiske telemonopolet Slovenske Telekomunikacie for nær en milliard dollar, uten noen konkurrenter. Her er selskapet sikret fastnettmonopol til og med 2003.

Andre kjøp på Deutsche Telekoms handleliste er 35 prosent i kroatiske Hrvatske Telekomunikacije i konkurranse med blant annet Telenor/Telia. Deutsche Telekom eier også en majoritetsaksjepost i tsjekkiske PragoNet som igjen eier en majoritetsaksjepost i konsortiet CMobil som eier 49 prosent i det tsjekkiske mobilselskapet Radiomobil.

Deutsche Telekom er også en mulig internasjonal partner for det nest største tyrkiske mobilselskapet Telsim, og skal være villig til å betale 4,3 milliarder dollar (37 milliarder kroner) for 51 prosent av selskapet. Konkurrenten på det tyrkiske markedet med nesten 70 prosent av mobilmarkedet, Turkcell ble børsnotert i dag med en total børsverdi på 150 milliarder kroner.

Til toppen