Ericsson viste fram lynrask «5G»

Vellykket test utenfor Stockholm.

Ericsson viste fram lynrask «5G»
Mathias Ryback i Ericsson demonstrerer selskapets utstyr for overføring av mobildata mellom terminal og basetasjon i hastigheter vi ennå bare kan drømme om. Bilde: Ericsson

Det er ingen hemmelighet at det som kalles for 4G i dag er snart gammelt nytt. Merkbart raskere 4G-nett, også kjent som LTE-A, er innen rekkevidde. Senest forrige fredag viste Telenor frem sine planer for utrulling av denne teknologien, som de regner med å gjøre bredt tilgjengelig i 2016.

Men utviklingen stopper selvsagt ikke der. Etter LTE-A kommer LTE-B, og deretter er det tid for 5G.

Testingen er i gang

Den svenske telekomleverandøren Ericsson holdt nylig sin første demonstrasjonen av fungerende 5G-teknologi på laben i Kista utenfor Stockholm.

5G-teknologien er langt ifra standarisert, men Ericsson oppnådde hastigheter på solide 5 gigabit per sekund i 15 GHz-frekvensbåndet.

En video fra demonstrasjonen kan sees her.

Slik ser Ericsson for seg utviklingen av mobiltekonlogien de kommende årene.
Slik ser Ericsson for seg utviklingen av mobiltekonlogien de kommende årene. Bilde: Ericsson

Japanske NTT DOCOMO og koreanske SK Telecom fulgte demonstrasjonen, noe som ikke er overraskende. Disse landene har for vane å være blant de aller første til å ta i bruk ny mobiltekonologi. Samtidig påpeker Ericsson at dagens LTE vokser enormt raskt i Nord-Amerika. Det ventes at 85 prosent av amerikanske abonnenter vil være koblet til LTE innen 2019. Dermed antas at det nordamerikanske markedet blirlant de første til å ta i bruk 5G.

Over 5 Gbps.
Over 5 Gbps. Bilde: Skjermbilde/Ericsson

Ericssons Mobility Report, som oppsummerer status på mobilverdenen i forkant av 5G, spår at mobildatabruken vil vokse ti ganger mellom 2013 og 2019, og fremhever behovet for høyere hastigheter og mer kapasitet.

Operatørene følger med

Ifølge Satya Atreyam i analyseselskapet IDC har 5G-teknologi allerede utviklet seg fra en visjon til et fungerende produkt, og noe operatørene verden rundt må begynne å forholde seg til. Dermed er det viktig for utstyrsleverandører som Ericsson å demonstere potensialet, selv om teknologien enda ikke er standarisert.

Selve demonstrasjonen bruker avansert MIMO-antenneteknologi («Multiple Input, Multiple Output»). Ericsson utvikler antenner med høyere båndbredde, høyere frekvenser og kortere transmisjonstidsintervaller.

5G innebærer høyere hastigheter og mindre forsinkelser, samt bedre ytelse i tett befolkede områder.

Da digi.no besøkte Telenor forrige uke, ble også 5G nevnt. Den norske operatøren ser for seg tidlige installasjoner av utstyr rundt år 2020, og storskala utrulling først rundt 2025. Det er med andre ord noen år igjen, men utviklingen er godt i gang.

    Les også: