KORONAVIRUS

Erna Solberg vil laste ned Smittestopp-appen selv

Statsminister Erna Solberg (H) lover at data fra appen Smittestopp under ingen omstendighet skal brukes til andre formål enn sporing og varsling.

Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.
Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
16. apr. 2020 - 16:27

Myndighetene mener appen vil være et effektivt hjelpemiddel for å drive effektiv smittesporing av koronaviruset, men mange har stilt spørsmål ved personvernshensyn og datasikkerhet.

Solberg sier at data som samles inn, ikke kan brukes til andre formål – uansett om det skulle dreie seg om grov kriminalitet eller terrorangrep.

– Nei, det er et lovforbud mot det. Den skal bare brukes til dette, den kan ikke brukes til noe annet, sa Solberg da hun presenterte appen på en pressekonferanse torsdag.

Opplysningene vil heller ikke bli brukt til å følge med på om brukeren overholder karantene eller isolasjon.

Sjekket av PST

Sikkerheten er så godt ivaretatt at hun selv vil laste den ned, kunngjorde hun.

– Jeg vil normalt aldri ha noe med lokasjonsdata på mobiltelefonen min, men denne er så trygg at PST har sagt at statsministeren kan laste den ned, sa hun.

Smittestopp ble tilgjengelig for iPhone og androidtelefoner torsdag ettermiddag.

Appen skal testes ut gradvis – først i tre kommuner, så i 15 og deretter blir varslingen tilgjengelig for brukere i hele landet i løpet av mai. Drammen er blant pilotkommunene.

Det settes en aldersgrense på 16 år for å ta den i bruk. Appen finnes foreløpig bare på norsk, men den vil etter hvert komme på flere språk.

– Over halvparten må laste ned

Folkehelseinstituttet håper at over 60 prosent av mobilbrukere vil benytte seg av appen. Direktør Camilla Stoltenberg mener at i hvert fall halvparten må laste ned appen for at det skal monne.

Appen skal gi anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet for å måle effekten av tiltakene mot smittespredning.

De som har tatt appen i bruk, får et varsel på telefonen dersom de har vært i nærkontakt med koronasmittede. Det fordrer imidlertid at smittede blir testet slik at smittestatusen kan registreres.

-Pålegg ville ikke virke

Solberg tok i bruk ordet «dugnad» for å anmode nordmenn om å laste ned appen. Bruken er frivillig, og det ville være veldig inngripende og virket mot sin hensikt om den var obligatorisk.

– Vi tror at motstanden mot appen hadde blitt så stor at jeg tror det er bedre at vi gjør dette frivillig, sa hun.

Statsministeren brukte også anledningen til å understreke at personer som er smittet, har plikt til å opplyse om alle man har møtt i perioden man var smittsom. Appen skal være et supplement til det ordinære smittesporingsarbeidet.

Alle persondata blir slettet etter 30 dager. Du kan når som helst slette dine personopplysninger ved å bruke slettefunksjonaliteten i appen, og du kan også slette selve appen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

(PS: Smittestopp-appen kan lastes ned på Android-telefoner og til Iphone her.)

Folkehelseinstituttet og Simula står bak appen.
Les også

Smittestopp-appen klar for lansering etter heroisk innsats. Derfor skal dataene lagres på Azure i utlandet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.