Et første skritt mot en ny Thunderbird

Mozilla har lenge lovet en ny utgave av e-postklienten Thunderbird. Nå er en første testutgave klar.

Et første skritt mot en ny Thunderbird

Mozilla har lenge lovet en ny utgave av e-postklienten Thunderbird. Nå er en første testutgave klar.

Da Mozilla Foundation i fjor høst opprettet datterselskapet Mozilla Messaging, ble det håp om at det skulle bli mer fart i utviklingen av e-postklienten Thunderbird. Fram til nå har det riktignok ikke sett så lovende ut, i alle fall dersom man har sett på hvor lang tid selskapet har brukt på å få ut sikkerhetsoppdateringer.

Men nå har det skjedd noe helt nytt. Denne uken kunngjorde Mozilla Messaging at den første testversjonen av Thunderbird 3.0 er gjort allment tilgjengelig. Dette er en alfautgave som kalles «Shredder», og den er egentlig ikke beregnet for andre enn utviklere og spesielt interesserte. Brukerne må forvente feil, krasj og potensielt tap av data.

Den første alfautgaven er heller ikke funksjonsferdig, men må anses som et fundament man vil bygge videre på.

Den største endringen så langt er at Thunderbird 3 Alfa 1 er basert på Gecko 1.9-plattformen, den samme som er grunnlaget for Firefox 3, som nå nærmer seg lansering. Gecko har vært under utvikling i 33 måneder og inkluderer mange tusen endringer som til sammen skal bidra til bedre ytelse og stabilitet, bedre gjengivelse av webstandarder, samt enklere og mer bærekraftig kode.

Ifølge Mozilla Messanging er hovedmålet med denne første alfaversjonen å find fram til mulige problemer som skyldes byttet av den underliggende plattformen. Antallet andre nyheter er relativt begrenset.

Det som likevel kan legges merke til, er et nytt administrasjonsverktøy for tillegg (Add-ons), som nå gir raskere tilgang til en håndfull anbefalte tillegg. Men foreløpig er det få av tilleggene som er kompatible med den nye versjonen av Thunderbird. Blant disse er en versjon av DOM Inspector.

Mac OS X-brukere vil oppleve at Thunderbird nå kan lese data fra adresseboken i operativsystemet. Mer om dette er beskrevet på denne siden. Dessuten er Mac-utgaven av Shredder Alpha 1 en ekte Cocoa-applikasjon.

Søkefunksjonen skal fungere bedre og mer nøyaktig. JavaScript-ytelsen skal være betydelig forbedret.

Testversjonen inkluderer også Breakpad, som er et nytt verktøy for rapportering av krasj.

Shredder Alpha 1-utgaven av Thunderbird 3.0 kan lastes ned til Windows (2000 og nyere), Mac OS og Linux på denne siden.

Mozilla Messaging har tidligere ikke sagt så mye om planene for Thunderbird 3.0, men det virker klart at den skal få integrert kalenderfunksjonalitet. Dette skal baseres på det eksisterende tillegget Lightning. I tillegg loves det langt bedre søkefunksjonalitet, enklere konfigurering og en rekke forbedringer i brukergrensesnittet. Men ingenting av dette er på plass ennå.

Dersom timeplanen holder, skal Thunderbird 3.0 lanseres i år.

    Les også:

Til toppen