– Et skritt tilbake for brukerne

Derfor har ikke Google kommet med tall om NSA-forespørsler.

Nettgigantene ønsker å legge mest mulig informasjon på bordet for å kunne renvaske seg for anklagene om at de har gitt  NSA fri tilgang til brukerdata.
Nettgigantene ønsker å legge mest mulig informasjon på bordet for å kunne renvaske seg for anklagene om at de har gitt NSA fri tilgang til brukerdata. (Bilde: NSA og Wikipedia)

Derfor har ikke Google kommet med tall om NSA-forespørsler.

Google var blant de første av de store internettaktørene som begynte å komme med informasjon om antallet forespørsler selskapet får fra FBI og andre kriminalitetsbekjempende myndigheter i USA. Selskapet var også det første til å be den amerikanske regjeringen om å få lov til å offentliggjøre samlede tall for nasjonale sikkerhetsforspørsler.

I slutten av forrige uke kom Facebook og Microsoft med nye tall om antallet forespørsler hvert av selskapene har mottatt fra amerikanske myndigheter i første halvdel av 2012. Informasjonen inkluderer tall om antallet forespørsler knyttet til både kriminalisert og nasjonal sikkerhet. Men de sier ingenting om hvor mange av forespørslene som hører hjemme i hvilken kategori.

Også Apple har kommet med slike tall.

Google er derimot blant selskapene som ikke har tatt eksempelet til følge.

– Vi har alltid ment at det er viktig å skille mellom ulike typer forespørsler fra myndighetene. Vi publiserer allerede kriminalitet-forespørsler separat fra National Security Letters. Det å slå sammen de to kategoriene vil være et skritt tilbake for brukerne. Vår anmodning til regjeringen er klar: å kunne publisere aggregerte tall for nasjonale sikkerhetsforespørsler, inkludert FISA-redegjørelser, separat, skriver Google i en uttalelse.

Google får støtte fra Benjamin Lee, juridisk direktør i Twitter. Også Twitter mener at disse tallene må gjengis separat.

Facebook, derimot, mener ifølge NYTimes.com at det ikke har hatt noen hensikt å komme med slike tall tidligere, siden de tallene tidligere ikke har inkludert nasjonale sikkerhetsforespørsler.

Felles for alle de store aktørene, som uønsket har kommet i søkelyset i forbindelse med PRISM-avsløringene, er at de ber myndighetene om enda mer åpenhet rundt disse forespørslene. En del av motivet er å kunne renvaske seg.

– Innsyn alene vil kanskje ikke være nok til å gjenopprette alminnelig tillit, men det er et godt sted å starte, skriver John Frank, stedfortredende sjefadvokat i Microsoft, i fredagens kunngjøring.

I det hele tatt vil det være svært vanskelig for de berørte aktørene å bevise at avsløringene til Edward Snowden ikke har rot i virkeligheten.

    Les også:

Til toppen