SKYTJENESTER

Etablerer gigantisk næringspark for å tiltrekke seg internasjonale datasentre

2 500 dekar med skog i Rogaland utgjør en fremtidig næringspark som skal kunne tiltrekke seg internasjonale datasenteraktører. Illustrasjonsfoto.
2 500 dekar med skog i Rogaland utgjør en fremtidig næringspark som skal kunne tiltrekke seg internasjonale datasenteraktører. Illustrasjonsfoto.
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Bjerkheim kommune presenterte tirsdag et nytt enormt område for kraftkrevende industri. Med tilgang til 1 000 megawatt med strøm direkte fra to av Norges største vindparker er næringsparken perfekt for store internasjonale datasentre. 

– Vi har arbeidet med dette i lang tid, og er glade for endelig å kunne presentere prosjektet, sier rådmann i Bjerkreim, Ørjan Daltveit, til digi.no.

2 500 dekar

Les også

Rådmann i Bjerkreim kommune, Ørjan Daltveit. Foto: Privat

Parken har fått navnet North sea energy park, og tar opp 2 500 dekar i Hetlandsskogen i Rogaland. 

Prosjektet er et offentlig og privat samarbeid, der kommunen har eierandeler på 34 prosent. 

Området tilrettelegges for kraftkrevende industri, og vil kunne huse datasentre, batterifabrikker og landbasert fiskeoppdrett. 

Området har gode fiberforbindelser, og har tilgang til gode reserveløsninger både på kraft– og internettsiden . 

Regionen har store mengder med grønn energi, og kan skilte med å dekke 100 prosent av energibehovet fra vann– og vindkraft. 

Kullskam

Nettopp det er et svært viktig argument for å lokke til seg store internasjonale aktører, mener direktør Fredrik Syvertsen i IKT–Norge.

– I Tyskland er det nå så stort fokus på det at man nesten ikke kan sette på Netflix uten å bli utsatt for kullskam, sier han.

IKT–Norge mener Rogaland har blitt et av episentrene for datasentre på norsk gjord, og at det nye initiativet er nok en motivasjon for utenlandske aktører til å velge Norge. 

– De siste to–tre årene har markedet blitt veldig opptatt av at kraften til datasentrene skal komme fra grønne kilder. Det har blitt et ekstremt viktig element når de store aktørene skal velge nye lokasjoner.

Politisk behandling

Les også

– Det er nærmest et no–go om det ikke er tilgang på grønn energi, sammenfatter IKT–Norge direktøren til digi.no.

Fremover skal planene for næringsområdet politisk behandles. 

Riktige konsesjoner og reguleringer må på plass, men rådmannen mener dette er formaliteter. Området er derfor ikke klart for utbygging før om to år. 

– Vi presenterte planene for lokale politikere, regionale myndigheter og norske toppolitikere i går. Inntrykket vi satt igjen med var at alle parter var svært positive, sier rådmann Daltveit. 

(artikkelen fortsetter under)

Flere interessert

Kommunen har hatt følere ute i det internasjonale markedet. Der har også tilbakemeldingene vært gode. 

– Vi har vært i kontakt med flere aktører, men jeg kan ikke gå nærmere innpå hvem vi har i vært kontakt med, sier han.

Kommunen er en av Norges aller største jordbrukskommuner. Det har derfor vært viktig å legge til rette for ny industri, uten at det går på bekostning av landbruket. 

Utbygging av nye planlagte datasentre har nemlig satt sinnene i kok i enkelte av rogalandskommunene. 

Konflikt

Green mountains planlagte utbygging på Jæren har blant annet gått i stå på grunn av store lokale uenigheter. 

– Tomten ligger i et skogområde uten jordvernkonflikter. For Bjerkreim, som er en av Norges største landbrukskommuner, har det vært viktig å se hvordan vi kan tilrettelegge for ny industri, uten at det går på bekostning av landbruket, sier Daltveit.

Når næringsområdet omsider står klart for utbygging, vil det få stor betydning for hele regionen.

– Næringsetableringer vil gi synergier for lokalt og regionalt næringsliv – både i etableringsfasen, byggeperioden, men også på lengre sikt. Etableringer vil også gi nye kompetansearbeidsplasser til regionen, argumenterer han. 

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.