Ett parti kan avgjøre datalagringsdirektiv

Motstanden mot EU-direktivet er stort og fire partier sier de vil nedlegge veto. Ett parti vet ikke ennå.

Ett parti kan avgjøre datalagringsdirektiv

Motstanden mot EU-direktivet er stort og fire partier sier de vil nedlegge veto. Ett parti vet ikke ennå.

SV, Senterpartiet, Venstre og Frp vil alle legge ned veto mot EUs datalagringsdirektiv. Ap og Høyre nøler, mens KrF ikke har bestemt seg.

Kristelig Folkeparti sitter med nøkkelen til det som kan bli Norges første bruk av reservasjonsretten mot EØS-avtalen for å hindre at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, skriver Klassekampen.

Direktivet pålegger teleselskap og internett-tilbydere å lagre all tele- og datatrafikk i minst seks måneder, og maksimalt to. Formålet er å bekjempe terror og kriminalitet, men kritikerne mener det i for stor grad utfordrer personvernet.

KrF-leder Dagfinn Høybråten gjør det klart at han ikke liker direktivet, men sier til avisen at hans parti ikke har bestemt seg.

- I denne fasen må vi lete etter alle mulige veier for å unngå at dette direktivet i sin nåværende form blir norsk lov. Når vi kommer til eventuell bruk av veto, må vi krysse bruene når vi kommer til dem. Blir det nødvendig å bruke reservasjonsretten, får vi vurdere det. Men vi er ikke ved den korsveien ennå, sier Høybråten.

Motstanden mot EU-direktivet går langt inn også i Arbeiderpartiet og Høyre, men her skal et ja til veto synes langt fjernere enn i andre partier, skriver Klassekampen. (©NTB)

    Les også:

Til toppen