BEDRIFTSTEKNOLOGI

Etterlyser regelbasert drift fra Microsoft

Gartner er jevnt over fornøyd med Microsofts driftsverktøy, men savner en vesentlig forbedring.

2. feb. 2005 - 13:49

Analyseselskapet Gartner har offentliggjort en vurdering av den nyeste versjonen av Microsofts driftsverktøy, kjent som Systems Management Server (SMS) 2003. SMS2003 tok over for SMS 2.0 i oktober 2003 og ble nylig gjenstand for en oppdatering. Vurderingen bærer tittelen: Management Update: Microsoft Tries to Catch Up to Competitors with SMS 2003.

Gartners hovedkonklusjon er at SMS 2003 er utvidet med en rekke egenskaper som konkurrentene har hatt i forholdsvis lang tid, men at det fortsatt er betydelige hull.

I forhold til hvordan Gartner så på SMS 2.0, er dette en kraftig forbedring. Gartner skriver at SMS 2.0 og tidligere var «det siste tiårets største enkelthinder for drift av PC-er».

Årsaken er at kundene fikk SMS billig eller gratis, og så brukte mye tid, penger og velvilje på å anvende verktøyet. De konstaterte så at SMS 2.0 ikke svarte til forventningene, men fikk ikke frigjort midler for å investere i noe mer funksjonelt. Følgelig ble evnen til effektiv drift sterkt redusert, og mange var blant annet ikke i stand til å holde et tilfredsstillende sikkerhetsnivå, siden de ikke greide å bruke SMS 2.0 til å fordele og installere sikkerhetsfikser. SMS 2.0 anstrengte derfor forholdet mellom IT-avdelingen og resten av organisasjonen.

Gartner skriver at til og med organisasjoner med høy kompetanse og hensiktsmessige prosesser og regler har hatt store problemer med å nyttiggjøre seg SMS 2.0. De fortsatte å bruke det likevel, fordi det var så billig. Ofte kom SMS 2.0 som et slags gratis tillegg til større bedriftsavtaler.

Når det gjelder kvalitet og pålitelighet stiller SMS 2003 i en helt annen klasse, ifølge Gartner. De få problemene som meldte seg tidlig, ser ut til å være hensiktsmessig løst med Service Pack 1.

Egenskaper som brukerne savnet i forgjengeren, som støtte for klienter med lav båndbredde, integrasjon med katalogtjenesten Active Directory og fullverdig styring av fikser og andre programvareoppdateringer, er alle godt implementert i SMS 2003. Andre egenskaper, som inventarlister, sporing av programvarebruk og distribusjon av programvare, er kraftig forbedret. Gartner nevner også forbedringer innen håndtering av båndbredde som gjør det hensiktsmessig å bruke SMS 2003 også utenfor lokalnettet.

På den andre siden er dette egenskaper som konkurrerende produkter har håndtert tilfredsstillende i flere år.

Det Gartner savner mest, er evnen til å definere sentrale driftsregler som automatisk håndheves av driftsverktøyet. Regelbasert drift innebærer at IT-avdelingen sparer mye tid på å slippe å håndheve vedtatte regler for hånd, og kan samtidig være mer sikre på at reglene faktisk er implementert. Gartner tror ikke Microsoft vil utvide SMS 2003 med regelbasert drift i overskuelig framtid.

I likhet med forgjengeren, håndterer SMS 2003 bare Windows-basert maskineri, nærmere bestemt Windows 98, NT4 og nyere. Vintela leverer et produkt som utvider til Unix og Linux, og Sybase kan levere et tillegg for PalmOS-baserte PDA-er.

En bedrift med rundt 1000 brukere vil vanligvis kunne implementere SMS 2003 for i underkant av 40 dollar per bruker. Det er halvparten av det konkurrentene krever, og Gartner advarer at IT-ledere må granske alternativene nøye for ikke å sammenlikne hund og katt. Må SMS 2003 utvides for å omfatte annet enn Windows-klienter, kan kostnadene skyte fart. Selv om det er mulig å bruke SMS 2003 på servere, mener Gartner det er en dårlig løsning. De som vil drifte servere og klienter med samme verktøy, anbefales å vurdere alternativer til SMS 2003.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra