EU-domstol: Youtube har ikke ansvar for brukernes ulovlige videoer

Kan likevel kan holdes ansvarlig dersom de aktivt bidrar til å gjøre innholdet tilgjengelig.

EU-domstolen sier Youtube i utgangspunktet ikke har ansvaret dersom brukerne bryter opphavsretten.
EU-domstolen sier Youtube i utgangspunktet ikke har ansvaret dersom brukerne bryter opphavsretten. Illustrasjonsfoto: Lucy Nicholson/Reuters/NTB
22. juni 2021 - 11:15

YouTube og andre nettplattformer kan i utgangspunktet ikke holdes ansvarlig når brukerne laster opp videoer som bryter opphavsretten, fastslår EU-domstolen.

I henhold til rettsutviklingen i EU driver plattformene i prinsippet ikke overføring til allmennheten av opphavsrettslig beskyttet materiale som legges ut av brukerne, heter det i en kjennelse fra EU-domstolen tirsdag.

Samtidig presiserer domstolen at nettselskapene likevel kan holdes ansvarlig dersom de aktivt bidrar til å gjøre innholdet tilgjengelig – ut over å stille opp med selve plattformen.

Kjennelsen kommer etter en gjennomgang av to saker. I en av dem har musikkprodusent Frank Peterson saksøkt nettvideotjenesten. Han sier musikk han har produsert, blant annet en juleplate med Sarah Brightman, er lagt ut ulovlig.

Tiktok hevder at selskapet stanser 95 prosent av falsk informasjon og konspirasjonsteorier før det blir publisert på plattformen.
Les også

Elleville konspirasjoner og monsterhistorier går sin seiersgang på Tiktok

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.