EU: - Du bør beskytte e-posten din bedre!

En EU-rapport konkluderer med at det verdensomspennede overvåkningsnettverket Echelon finnes, og at vanlige nettbrukere bør beskytte e-posten sin med kryptering.

En EU-rapport konkluderer med at det verdensomspennede overvåkningsnettverket Echelon finnes, og at vanlige nettbrukere bør beskytte e-posten sin med kryptering.

E-posten din er som et brev uten konvolutt. Derfor bør du bruke kryptering for å hindre at etterretningsnettverket Echelon snuser i dine private saker.

Det er en av konklusjonene i en nylig offentliggjort rapport fra EUs egen komité som har undersøkt omfanget av overvåkning i etterretningsnettverket Echelon. Rapporten skal offentliggjøres om noen uker, og de lekkede dokumentene går under navnet "arbeidsdokument".

Echelon er et verdensomspennende nettverk av lyttestasjoner som spionerer på all slags telekommunikasjon.

Rapporten understreker også viktigheten av at bedrifter sikrer sine kommunikasjonslinjer, selv om det ikke er funnet tilstrekkelige beviser til å hevde at systemet - som opereres av etterretningorganisasjoner i blant annet USA, Storbritannia, Canada og Australia - er blitt brukt til industrispionasje.

Komitéen ble nedsatt 5. juli ifjor, med sikte på å utrede omfanget av etterretningnettverket. Initiativet kom etter en rapport av journalisten Duncan Campbell, som fant urovekkende beviser for eksistensen av et slikt hemmelig overvåkingsnettverk.

Rapporten siterer artikkel nummer åtte i menneskrettighetserklæringen om at alle har rett til respekt for sitt privatliv, og at kommunikasjon enten via e-post, telefon eller fax, faller under denne.

Men de reglene som skal styre overvåking som for eksempel i USA veies ikke mot generelle prinsipper for grunnleggende rettigheter for alle mennesker, men derimot overfor beskyttelse av privatlivet til "US Persons", ifølge rapporten.

Dette betyr at USAs ivrige og topphemmelige overvåkere i National Security Agency kanskje ikke bryr seg så mye om dine rettigheter, om de mot formodning skulle ha tid eller interesse av å snuse i e-posten din.

Rapporten ble lekket til Federation of American Scientists tidligere denne uken. Den er tilgjengelig i PDF-versjon fra deres sider, men kan også leses i HTML-utgave på nettstedet Cryptome.org.

Rapporten, som ifølge Wired News skal offentliggjøres senere i sommer, konkluderer også med at Echelon, til tross for at det er et enormt omfattende overvåkingsnettverk, ikke gir etterretningsorganisasjonene så groteske snusemuligheter som det er gitt uttrykk for i endel medier.

Likevel anbefaler de at europeiske land oppfordrer sine nettbrukere til å beskytte e-posten sin.

Til toppen