BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU etterforsker Qualcomm

Beskyldes for konkurransefiendtlig virksomhet.

EU-kommisjonen vil sørge for like spilleregler for alle, og gransker nå Qualcomm.
EU-kommisjonen vil sørge for like spilleregler for alle, og gransker nå Qualcomm. Bilde: Coolcaesar/Wikipedia. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
16. juli 2015 - 15:10

EUs antitrust-organ har iverksatt etterforskning mot brikkeprodusenter Qualcomm.

EU-kommisjonen sier i en pressemelding at det er snakk om to separate instanser. Den første etterforskningen omfatter hvorvidt Qualcomm brøt antitrust-reglene i Europa ved å gi mobilprodusenter insentiver til å kjøpe brikker eksklusivt fra dem. Den andre tar for seg hvorvidt selskapet solgte komponenter for lavere priser for å tvinge konkurrenter ut av markedet.

Prosessorer og kommunikasjonsbrikker utgjør en ganske betydelig andel av kostnaden til en smartmobil, og produsentene er sårbare for press fra leverandører.

Les også: EU gransker Amazon.

Grunnlaget for etterforskningen er at EU-kommisjonen vil forsikre seg om at leverandørene kan konkurrere basert på kvaliteten på sine produkter, og effektiv konkurranse er den beste måten å drive frem innovasjon, ifølge kommisjonæren Margrethe Vestager.

Hvis Qualcomm blir kjent skyldige i å bryte EU-reglene kan det amerikanske selskapet få bøter på opptil ti prosent av deres globale inntekter og bli tvunget til å endre måten de jobber på.

Qualcomm selv forteller i en melding at de er skuffet over beskyldningene og vil samarbeide med de rette instansene.

Ikke første gang

Selskapet har imidlertid måttet forholde seg til antitrust-beskyldninger før, de har fått bøter i Kina, samt blitt etterforsket i både USA og Sør-Korea.

Les mer: Milliardbot til brikkeleverandør.

Det er ingen konkret dato for når etterforskningen må være gjennomført, og det kan dermed ta flere år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.