JUSS OG SAMFUNN

– EU kan stanse datautveksling med USA

«Safe Harbour»-avtalen er ugyldig, mener generaladvokaten ved EU-domstolen.

Juridiske eksperter har tidligere ment at Safe Harbour-avtalen som regulerer overføring av personopplysninger mellom EU/EØS-land og USA, ikke er verdt papiret den er skrevet på. Det synet later EU-domstolens øverste rådgiver nå slutte seg til.
Juridiske eksperter har tidligere ment at Safe Harbour-avtalen som regulerer overføring av personopplysninger mellom EU/EØS-land og USA, ikke er verdt papiret den er skrevet på. Det synet later EU-domstolens øverste rådgiver nå slutte seg til. Illustrasjon: Per Ervland
NTB
23. sep. 2015 - 11:17

EU-land kan si nei til å utveksle personlig informasjon fra nettbruk med USA. Det mener generaladvokaten ved EU-domstolen i Luxembourg.

Den såkalte trygg havn-avtalen mellom EU og USA skal sørge for at innsamling av data fra europeiske brukere skjer i tråd med EUs personvernlover.

Les også: Slik får USA data utlevert fra fremmede land

– Ugyldig

Generaladvokat Yves Bot sier imidlertid i sin innstilling til domstolen at avtalen er ugyldig.

Generaladvokaten er domstolens øverste rådgiver, og innstillingene hans blir vanligvis fulgt av domstolen, ifølge The Telegraph.

– I de tilfellene der reglene systematisk trosses i landet dataene sendes til, må EU-land kunne iverksette tiltak som sikrer innbyggernes rettigheter, sier Bot, som viser til Edward Snowdens avsløringer om at selskaper som Facebook utveksler informasjon med den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

– Personlig informasjon om EU-borgere blir overført uten at borgerne får god juridisk beskyttelse, sier Bot.

Innstillingen gir håp for den østerrikske jusstudenten Max Schrems (27), som har forsøkt å ta Facebooks innsamling av informasjon om brukerne til retten. Dersom EU-domstolen følger Bots innstilling, vil han kunne føre saken for en irsk domstol, skriver nyhetsbyrået Ritzau. (©NTB)

Kreativt norsk forslag: Vil gjøre Svalbard og Bouvet-øya til trygg datahavn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.