JUSS OG SAMFUNN

EU-kaos om spam og cookies

EU-parlamentet skal stemme over et kompromiss i telepolitikken, men det hersker fortsatt strid mellom parlament, kommisjon og råd i forhold til cookies og spam.

12. des. 2001 - 07:27
Europa-parlamentetEU-kommisjonenEU-rådet


På mange måter er kompromisset et nederlag for dem som ønsker et mer sentralisert telefellesskap i Europa. Kommisjonen får bare under visse forutsetninger vetorett mot vedtak i medlemslandenes teletilsyn. Det er ikke nådd enighet om enhetlige standarder for digital tv, eller for håndteringen av frekvensfordelingen for tredje generasjons mobil.

Den delen av direktivet som gjelder personvern,

Det er videre uenighet om hvor lenge teleoperatører og tilbydere skal kunne pålegges å oppbevare data om kundetransaksjoner. Personvernlovgivning anbefalt av Europa-parlamentet anbefaler maks tretti dager. Særlig Storbritannia har ivret for at etterretningstjenester må ha anledning til å kunne tråle gjennom slike data også etter mange år. EU-rådet har tidligere sagt seg enig i dette prinsippet, men har nå latt seg presse til å godta at bestemmelser om slikt overlates til hvert enkelt land, med sju års oppbevaring som øvre grense.

(For ordens skyld:
EU-rådet (European Council) samler representanter for EU-landenes regjeringer.
EU-kommisjonen kan oppfattes som en slags regjering for EU.
Europa-parlamentet er EUs parlamentarikerforsamling, bestående av spesielt valgte representanter for hvert EU-land.
Europa-rådet (Council of Europe) er et samarbeid av over 40 europeiske stater i og utenfor EU. Rådets organer er blant annet ministerkomiteen av medlemslandenes utenriksministre, og en parlamentarikerforsamling. Ti norske stortingsrepresentanter sitter i parlamentarikerforsamlingen.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.