JUSS OG SAMFUNN

EU-kommissær tror DLD er død og begravet

– Direktivet finnes ikke lenger. Antakelig blir det ikke erstattet.

EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström
EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström Bilde: Charles Hammarsten/All Over Press
8. apr. 2014 - 16:25

Brussel (NTB): EU-kommisjonen legger trolig ikke fram noe nytt forslag til datalagringsdirektiv etter det som er felt i EU-domstolen, sier innenrikskommissær Cecilia Malmström.

– EU-kommisjonen skal nå nøye vurdere dommen og dens følger, sier den svenske EU-kommissær Malmström i en offisiell uttalelse etter at domstolen i Luxembourg erklærte datalagringsdirektivet for ugyldig.

Overfor svenske medier i Brussel gjør hun det klart at hun selv var mot direktivet da det ble vedtatt i 2006.

– Nå finnes ikke datalagringsdirektivet lenger, og vi må overveie hva som skal komme i dens sted. Men antakelig blir det ingen ting, sier hun ifølge Dagens Nyheter og fremholder at EU-domstolens avgjørelse ikke kom som en «total overraskelse».

Domstolen i Luxembourg mener direktivet bryter med EU-borgernes grunnleggende rettigheter.

Kommisjonen lagde i 2011 en egen vurdering av direktivet. Den slo fast at datalagring er et nyttig verktøy i kampen mot terrorisme og kriminalitet, men kritiserte også direktivets utforming når det gjaldt balansen mellom sikkerhet og retten til privatliv. (©NTB)

Regjeringen: Vil snakke med juristene

– Nå må vi først se dommen og ta det derfra, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til ABC Nyheter om EU-dommen om datalagringsdirektivet.

EU-domstolen i Luxembourg erklærte direktivet ugyldig tirsdag og mener det bryter med EU-borgernes grunnleggende rettigheter. Reglene ble vedtatt i Norge i 2011, men de har ikke trådt i kraft ennå.

Solvik-Olsen sier dommen «er i tråd med det Frp har prediket».

– Men regjeringens håndtering må vi se på. Jeg er ikke jurist. Jeg vil snakke med våre jurister. sier han til ABC Nyheter.

Oppfordringen fra Solvik-Olsens eget ungdomsparti FpU er klar:

– Skrot direktivet, Ketil! sier FpU-leder Atle Simonsen.

– Jeg forventer at samferdselsministeren benytter muligheten til å stoppe innføringen, sier han etter EU-dommen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.