EU-kritikk av avlyttingssystemet Echelon vedtatt

EU-parlamentets spesialkomité på spionnettverket Echelon har blitt enige. "Brudd på menneskerettighetene" er en av konklusjonene i rapporten om avlyttingssystemet.

Brudd på menneskerettighetene, brudd på nasjonenes suverenitet og brudd på personvernet. Det er noen av konklusjonene i rapporten som Europa-parlamentets Echelon-komité ble enige om denne uken. Rapporten om det globale overvåkingssystemet har vært under utarbeidelse en god stund, og nå er den omsider på tur inn i EU-parlamentet for diskusjon i plenum.

- Det var endel tillegg som måtte finslipes, så rapporten vil bli tilgjengelig på nettet uti neste uke en gang, opplyser en talsmann ved komitéens kontorer i Strasbourg til digitoday.no.
Rapporten kommer opp til diskusjon i parlamentet den tredje september. Et av poengene i rapporten er Europas, og spesielt Storbritannia og Tysklands forhold til USA-styrte etterretningsbaser.

Det forventes at EU-parlamentet vil stille seg bak kravet om å opprette et tillegg i menneskerettighetsærklæringen for å beskytte internasjonal kommunikasjon.

Duncan Campbell, journalist og forfatter av den første STOA-rapporten om Echelon, skriver at også Norge har knyttet nærmere bånd til amerikansk etterretning de siste årene, uten å underbygge dette videre.

Både Storbritannia og Tyskland er vertskap for massive antenneanlegg bygd for å koordinere avlytting av satellittbasert telekommunikasjon, og Campbell mener interne europeiske, tysk-initierte overvåkingsinitiativ kan ha rørt opp nok bunnslam til at USA vil legge ned lyttastasjonen Bad Aibling sør for München. USAs diplomater skal ha varslet om stengingen bare to dager etter at kladden til EUs kritiske Echelon-rapport ble publisert, og grunnen skal ha vært at de ønsker å opprettholde et godt forhold til Tyskland.

USA forsøker slik å minimalisere de negative konsekvensene av et eget, europeisk etteretningsinitiativ, samt å prøve å avverge altfor skarp kritikk eller inngående undersøkelser fra EU eller personvernaktivister. Det er en av konklusjonene i en kommentar Campbell skrev for den britiske avisen Guardian, og som er publisert i fullversjon på nettstedet Cryptome.org (åpner i nytt vindu).

Til toppen