EU mener mobileuropas troverdighet er i fare

EU-kommisjonen vil gjøre det lettere for UMTS-operatører å samarbeide om felles nett. Flere av de største mobilselskapene innenfor EU er tungt belastet med gjeld etter å ha kjøpt UMTS-lisenser på auksjon i fjor.

EU-kommissær for IT og industri, finnen Erkki Liikanen sier han nå vil invitere operatører og medlemsnasjoner for å gjøre det lettere å etablere og bygge tredje generasjons mobiltelefoni.

- Vi kan ikke gå til hvert enkelt medlemsland og si at de burde bruke deler av auksjonsinntektene for å støtte utbyggingen av UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)-nett. Men vi vil gjerne diskutere situasjonen på EU-nivå. Der har vi mulighet til å gjøre noe, sier han til Dagens Industri.

Liikanen mener auksjonene på UMTS-lisenser viser hva som skjer når en ikke koordinerer lisenstildeningen i Europa. For selv om Finland var først ut med tildelingen i 1999 og "gav bort" lisensene mot dekningskrav og utbygningshastighet, solgte både Storbritannia og Tyskland sine lisenser i 2000 for over 700 milliarder kroner. I Storbritannia alene kommer kostnaden på vel 5.300 kroner per innbygger, noe som betyr at en operatør som tar 20 prosent av markedet (det er fem UMTS-operatører i Storbritannia) må ta inn 45.000 kroner fra hver kunde for bare å dekke lisenskostnaden. Tilsvarende tall gjelder for Tyskland, mens Italia ligger på det halve.

I tillegg til Finland er det bare Sverige som ikke har auksjonert ut lisensene, men som har benyttet anbudsprinsippet, i likhet med Norge som riktignok ikke er EU-nasjon.

Liikanen sier at om operatører velger å spre sine kostnader på alle markeder så vil kunder i andre land være med på å betale for høye lisenskostnader i andre medlemsland. Han mener at det er hele troverdigheten til verdens ledende mobilmarked som nå står på spill.

Til toppen