JUSS OG SAMFUNN

EU skal avgjøre Ubers skjebne

Kan sette viktig presedens.

EU-domstolen vil nå avgjøre hva slags tjeneste Uber er. Forhåpentligvis hindrer det nye voldeligheter, som her i Paris.
EU-domstolen vil nå avgjøre hva slags tjeneste Uber er. Forhåpentligvis hindrer det nye voldeligheter, som her i Paris. Bilde: Michel Euler
22. juli 2015 - 07:57

Sjåførtjenesten Uber har hatt utfordringer mange steder i Europa. Et av de mer ekstreme tilfellene nylig var en til tider voldelig blokade i Frankrike.

I Spania, nærmere bestemt Barcelona, gikk fagforeningen for byens drosjenæring til rettsak mot Uber for å operere ulovlig og uten hensyn til konkurranselovgivning.

Søksmålet førte blant annet at Uber trakk seg fra det spanske markedet.

Nå har dommeren i Barcelona sendt saken videre til den øverste EU-domstolen, European Court of Justice, melder TechCrunch.

Det betyr at Europas øverste domstol skal avgjøre hvorvidt Uber er kun en transporttjeneste eller en digital tjeneste. Avgjørelsen der kan sette presedens for eventuelle andre søksmål i Europa.

Uber selv vil helst fremstå som det sistnevnte, bare en enkel digital plattform som knytter sammen førere og kunder, ingenting mer enn en formidler.

Les også: Uber angriper New Yorks borgermester

Kan endre alt

Hvis EU-domstolen derimot bestemmer seg for at Uber er en fullverdig transporttjeneste, kan selskapet blir utsatt for langt strengere krav til sikkerhet, godkjenninger og forsikringer.

Uber håper selvsagt at EU ser på tjenesten som en del av et større digitalt initiativ som skal fremme teknologisk innovasjon og et digitalt samfunn, ikke kjøre taxinæringen i grøfta.

En avgjørelse til fordel for Uber vil også ha innvirkning på lokale lover i de forskjellige landene, og EU vil helst regulere slike tjenester på et tverreuropeisk nivå. Dermed kan Uber slippe unna lokale rettsaker.

Ubers talsmann for Europa, Mark MacGann, håper at EU vil være positivt innstilt til tjenesten, og han ønsker å se på kontinentet som ett felles marked med 500 millioner kunder.

Hvis domstolen bestemmer at Uber er en transporttjeneste, vil selskapet se an hva de gjør videre.

Les mer: Oslo går til anmeldelse av Uber.

Det er uansett en god stund til en avgjørelse finner sted – en dom ventes ikke før høsten 2016.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.