EU skal undersøke filmselskapenes DVD-politikk

EU-kommisjonen skal etterforske det de mener er for høye priser på DVD-plater i Europa, i forhold til USA. Hollywood har mottatt brev som også inneholder spørsmål om sonesystemet.

EU-kommisjonens konkurransetilsyn skal undersøke hvorfor DVD-plater er dyrere i Europa enn i USA. Ifølge en BBC-artikkel som siterer Financial Times skal tilsynets sjef, Mario Monti, snart kunngjøre at han har tatt opp problemstillingen i brev til de store filmstudioene.

DVD-plater er jevnt over billigere i USA enn i Europa, og i tillegg må europeere med standard, ikke-modifiserte spillere nøye seg med såkalte "Sone 2"-filmer, som mange hevder er mye dårligere kvalitet enn originalen.

En DVD-film koster gjerne 150 til 300 kroner i Norge, med gjennomsnittspris på 200 kroner.

Innbyggerne i USA slipper unna med priser fra 120 til 250 per film.

Norske distributører har gått hardt ut mot butikker som har forsøkt å selge plater beregnet på det amerikanske markedet.

EU-kommisjonen vil også undersøke sonesystemet - filmselskapenes oppdeling av verden, der filmer kodes forskjellig og slippes til forskjellige regioner på forskjellig tidspunkt.

Mange DVD-spillere selges ferdig manipulert for å spille DVD-plater fra alle soner, noe filmselskapene er mindre fornøyd med.

Til toppen