EU strammer inn hacker-loven

Hackere, crackere og virus-skrivere kan se frem til opp til fire års fengsel, etter at EU-kommisjonen godkjente et utkast til ny datakrim-lovgivning.

EU skal ta hackere, crackere, virus-forfattere og script-kiddies, og en ny lov kan gi hardere straffer for personer som står bak milliard-ødeleggelser i datasystemene.

- Organiserte grupper som driver med hacking og vandalisering blir mer og mer aktive rundt om i verden. (...) Mer alvorlige angrep kan føre til, ikke bare alvorlig økonomisk skade, men i noen tilfeller tap av liv, er noen av uttalelsene i utkastet som Reuters har kikket på.

Utkastet, som EU-kommisjonen skal publisere i nærmeste fremtid, skal harmonisere nasjonal lovgivning i 15 land, og vil kreve at disse landene støtter forslaget før det eventuelt trer i kraft.

Forslaget blir også vurdert som et viktig skritt i kampen mot terrorisme, da landene som er involvert må sette opp utvekslingssentraler der de informerer hverandre om angrep på informasjonssystemer.

Lovforslaget definerer hacking som det å skaffe seg uautorisert adgang til informasjonssystemer med den hensikt å gjøre skade eller få økonomiske fordeler.

En av gruppene som er nevnt, er GForce Pakistan, som digi.no intervjuet i forbindelse med deres korstog for Kashmir-konflikten.

I rapporten utpekes GForce som utpressere, som prøver å presse penger fra sine ofre etter å ha hacket seg inn på systemene deres.

Reuters skriver videre at lovforslaget spesielt tar sikte på å smekke fingrene på de som sender virus, ormer, logiske bomber eller trojanske hester.

I disse dager herjer Klez-ormen igjen, etter å ha gjenoppstått og dødd i en rekke mutasjoner siden den ble lansert tidlig i år.

Om forslaget går gjennom, vil de 15 EU-landene måtte iverksette fengselsstraffer på minst ett år for datakrim av alle slag, og fire år for aktiviteter som fører til fysisk skade, store økonomiske tap eller vinning, eller om handlingene ble utført som medlem av et organisert kriminelt nettverk.

Til toppen