SIKKERHET

EU tar til orde for å bannlyse programvare fra Kaspersky Lab

Selskapet svarer med å avslutte samarbeidet med Europol.

Uroen rundt Kaspersky Lab har spredt seg til EU.
Uroen rundt Kaspersky Lab har spredt seg til EU. Foto: AP Photo/Raphael Satter
18. juni 2018 - 09:45

Sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab  har vært i hardt vær en stund på grunn av beskyldninger om spionasje og skjult samarbeid med russiske myndigheter. Naturlig nok har opplysningene også skapt skepsis hos EU, som nå har foreslått å gå drastisk til verks mot sikkerhetsselskapet.

I et forslag til en ny resolusjon fra Europaparlamentet tas det til orde for en grundig gjennomgang av programvare og IT-utstyr som benyttes i EU-institusjoner, for å fjerne potensielt farlige programmer og enheter, samt forby dem som er bekreftet å være «ondsinnede».

Som et eksempel på sistnevnte nevner Europaparlamentet spesifikt programvare fra Kaspersky Lab, noe som altså betyr at Europaparlamentet anser denne programvaren for å være ondsinnet og mulig gjenstand for bannlysing.

Slår tilbake

Kaspersky Lab-sjefen Eugene Kaspersky svarte på den indirekte anklagen fra EU ganske raskt og kontant via en melding på Twitter, og varsler alvorlige konsekvenser av EUs forslag.

– Vi har beskyttet EU i 20 år ved å jobbe sammen med politimyndigheter, noe som har ført til en rekke arrestasjoner av kyberkriminelle. Basert på avgjørelsen til Europaparlamentet er vi tvunget til å fryse vårt samarbeid med organisasjoner som Europol og No More Ransom, heter det i meldingen fra Eugene Kaspersky.

Europol er EUs byrå for politisamarbeid på tvers av EU-landene med det formål å forebygge og bekjempe internasjonal kriminalitet, og No More Ransom er et initiativ spesifikt rettet mot bekjempelse av løsepengevirus, startet som et samarbeid mellom Europol, det nederlandske politiets avdeling for IT-kriminalitet, Kaspersky Lab og McAfee.

Som Kaspersky Lab peker på i en uttalelse på selskapets hjemmesider, er ikke EU-vedtaket rettskraftig slik det står nå, men ifølge sikkerhetsselskapet representerer forslaget en «mangel på respekt» for selskapet som har vært en nær EU-alliert i kampen mot IT-kriminalitet. Kaspersky Lab avventer nå en offisiell avklaring fra EU-myndighetene, så hva som blir det neste steget, er ennå uvisst.

Les også: Apple innfører sperre mot politiets foretrukne metode for å bryte seg inn på iPhone »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.