EU vil granske Motorola

Innleder formell etterforskning av mulig patentmisbruk.

EU vil granske Motorola

Rett før påske kunngjorde EU-kommisjonen at de innleder granskning av Motorola Mobility for mulig brudd på konkurranselovene.

Bakgrunnen er anklager fra Apple og Microsoft som begge hevder at Motorola har misbrukt standardessensielle patenter.

Nå skal EUs jurister komme til bunns i saken, der svært mye står på spill: Apple og Microsoft risikerer i verste fall salgsnekt av sine viktigste produkter.

Formelt heter det at Motorola skal etterforskes for to forhold.

Det ene gjelder forsøket deres på å stanse salg av flaggskipprodukter som iPhone, iPad, Windows og Xbox med basis i såkalte FRAND-patenter (fair, reasonable and non-discriminatory). Dette er patenter som oppfattes helt nødvendige for konkurranse i et markedssegment, og som det er inngått ugjenkallelige avtaler om at alle skal kunne benytte under rettferdige vilkår.

EU-kommisjonen skal særlig granske om Motorola har brutt med FRAND-forpliktelsene de har gitt til relevante standardorganer, nærmere bestemt for patenter knyttet til videokomprimeringsstandarden H.264 og standarder for mobil kommunikasjon (2G/3G) og trådløst nett / WLAN.

I tillegg, opplyser kommunisjonen, skal de også granske beskyldningene fra både Apple og Microsoft om at Motorola har tilbudt dem urettferdige lisensbetingelser for sine standardessensielle patenter.

Motorola sier ifølge Wall Street Journal at de er overbevist om at en grundig EU-etterforskning vil vise at de har hedret sine FRAND-forpliktelser og har overholdt antitrustlovene.

- Vi ser frem til å jobbe tett med europakommisjonen for å løse denne saken så raskt som mulig, sier en talsperson i selskapet til den amerikanske avisen.

Nylig ble det kjent at Microsoft legger ned sin sentrale logistikkavdeling i Tyskland, i frykt for å tape et relatert patentsøksmål i den tyske byen Mannheim. Den europeiske distribusjonen av produktene deres flyttes til Nederland.

    Les også:

Les mer om: