EU vil ikke ha nett-filter

460 stemte mot og ingen var for da EU-parlamentet skulle stemme over Internett-filter og innholdsblokkering. Internett-tilbyderne puster lettet ut.

EU-parlamentet vil ikke ha filtrering av Internett-innhold. Det kom ganske klart frem da et forslag om slike sperrer skulle stemmes over her om dagen.

460 av parlamentsmedlemmene rakte opp hånda for å motsette seg et forslag om blokkering som sensurteknikk, mens ikke en eneste rakte opp hånda eller trykte på mentometerknappen for å støtte forslaget.


Ifølge The Register betyr dette at ISP-ene rundt om i Europa slipper å ta ansvar for å blokkere aksess til nettsteder. Problemstillingen med ISP-er og ansvar for nettinnhold er en pågående debatt, der blant annet platebransjen og organisasjoner som bekymrer seg for barns nettbruk, er ivrige deltagere.


ISP-er flest driver en form for selvregulering, noe de nå har fått grønt lys for å fortsette med.

Organisasjonen European Internet Services Providers Association (EuroISPA) applauderer avgjørelsen, og kaller den fremsynt og klok.

- Vi er svært fornøyde med at parlamentet har gått sterkt ut mot blokkering, som i tillegg til å være en teknisk katastrofal løsning, også stiller en rekke viktige spørsmål om ytringsfrihet og demokrati, sier Louisa Gosling, president i EuroISPA.

Hun mener blokkering fungerer ekstremt dårlig, og at det er langt bedre måter å ta seg av slikt på - så som spesielle tipstelefoner og rangeringslister for innhold.

Til toppen