Europeisk enighet om 5G

Et skritt nærmere standarisering.

Europeisk enighet om 5G
EU-kommisær Günther H. Oetinger ser mot utviklingen av 5G. Bilde: Photographer: Juan Alonso

BARCELONA (digi.no): 5G er et av de mer populære begrepene under årets MWC-messe, selv om teknologien ikke en gang er standarisert, og det er årevis til utrulling.

Vi er nå i alle fall noen skritt nærmere. Europeisk teknologibransje presenterte nemlig en rapport under messen om en felles visjon om hva 5G skal bli og hva det skal omfatte.

En rekke selskaper som Nokia, Orange og Ericsson er nå enige om hva 5G bør være.

De viktigste punktene, presentert av EU-kommisær Günther H. Oetinger, er blitt utarbeidet over de siste 18 månedene. Planen er ytterligere enighet om omfanget av 5G innen utgangen av 2015.

Skal bli noe helt nytt

5G skal ikke være en evolusjon av eksisterende mobile nettverk, men skal tillate et helt nytt nettverk og helt nye muligheter. Ideen er at 5G skal for eksempel la brukeren være kontinuerlig tilkoblet under en lang togreise, og i lite befolkede områder. Dette henger også sammen med tingenes internett, fordi langt flere sensorer kan være kontinuerlig tilkoblet.

Videre skal infrastrukturen være fleksibel, slik at den kan raskt bygges ut, og skal være basert på bærekraftig teknologi.

Veien til 5G.
Veien til 5G. Bilde: 5GPPP
 

Nøkkelkomponentene skal omfatte et langt spekter av datateknologier og nye nettverksløsninger.

Frekvenser er et viktig spørsmål, da det vil være stort behov for kapasitet. Man spekulerer i behovet for frekvenser over 6 GHz.

De fleste europeiske operatørene regner med kommersiell utrulling av 5G mellom 2020 og 2025.

I tillegg til europeiske teknologiselskaper bidrar også teknologibedrifter som Huawei, som investerer betydelige summer i utvikling av infrastruktur, og er i ferd med å utvikle og teste 5G-teknologier blant annet på Surrey University i Storbritannia.

Det er ingen tvil om at ambisjonene er store for 5G. Man skal kunne være tilkoblet overalt, uten forsinkelse, sømløst og raskt. Tilkoblingene skal være sikre og det åpnes for en lang rekke applikasjoner: Alt fra utvidet virkelighet, hologrammer, overføring av massive mengder med data og mye mer er blant de teoretiske mulighetene 5G kan bringe med seg.

Hele det omfattende dokumentet som tar for seg 5G-visjonen kan leses her. Vi regner med å høre mer og mer om mulighetene knyttet til teknologien i årene fremover.