Asperger syndrom

Evry ansatte fem personer med Asperger syndrom i Stavanger. Her er erfaringene de har gjort seg

Bare 20-25 prosent av de med diagnosen er i ordinær jobb, ifølge Nav. Medarbeiderne i IT-selskapet tror intervjusituasjonen ofte er en barriere.

Fra venstre: Trine Helene Riise, Henning Starholm Steen og Kristoffer Høie, utenfor Evry-bygget i næringsområdet Forus sør for Stavanger.
Fra venstre: Trine Helene Riise, Henning Starholm Steen og Kristoffer Høie, utenfor Evry-bygget i næringsområdet Forus sør for Stavanger. (Foto: Heidi Sævold)

Bare 20-25 prosent av de med diagnosen er i ordinær jobb, ifølge Nav. Medarbeiderne i IT-selskapet tror intervjusituasjonen ofte er en barriere.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Hvis du vil få en med Asperger til å til å prate veldig mye kan du spørre om noe faglig. Vi ser også veldig fort et puslespill og hvordan mønstre skal settes sammen, sier Trine Helene Riise.

Hun jobber på servicedesken på Stavangerkontoret til Evry, der hun innhenter nødvendige opplysninger og leverer bestillingene videre til en underleverandør, samt med Evry Mobility, som selskapet snart skal overta fra Fornebu.

– Det var helt på slutten av jobbintervjuet at Trine sa “... og så har jeg Asperger.” Og da tenkte jeg at det var helt fint. Vi har ikke noen problemer med det, forteller mentor Henning Starholm Steen. 

– Bygget kan brenne ned uten at han merker det

I løpet av de siste seks årene har regionkontoret ansatt Trine og fire andre unge personer med Asperger syndrom (se faktaboks). Den siste begynner i høst.

– Det er et samfunnsansvar vi ønsker å ta, og vi ønsker å speile samfunnet vi leverer tjenester i. Ikke minst er det gøy å kunne påvirke og hjelpe folk, og se at de trives. Samtidig har vi ikke kapasitet til å ta inn alle.

Asperger syndrom:

  • En nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av redusert evne til å kommunisere med andre og å forstå sosiale spilleregler.
  • Andre typiske symptomer begrenset og eller stereotypt atferdsmønster, nedsatt fleksibilitet, sårbarhet for stress og forandringer.
  • De kan også være hardtarbeidende, fokuserte, detaljorienterte og ha høy presentasjon i matte, språk og vitenskap. Det er imidlertid stor stor variasjon i symptomer og alvorlighetsgrad.
  • Tilstanden Aspergers syndrom tilhører den lette delen av autismespekteret, og blir ofte sett på som en høyt fungerende form for autisme.
  • Ca 20-25 prosent av de som har fått påvist diagnosen er i ordinær jobb.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, Nav

Ifølge Steen ønsker selskapet å utfordre både bransjen, samfunnet generelt og ikke minst kundene til å se at det er en verdi i å tenke annerledes og ikke være helt A4.

– Hvis en Asperger får en oppgave han trives med, så tar ikke personen lunsj, går ikke på do eller går og røyker, men sitter og jobber i åtte timer og bygget kan brenne ned rundt han uten at han merker det, og det er en enorm styrke, sier han når Digi møter dem på kontoret i næringsområdet på Forus sør for Stavanger.

Riise, IT-lærling Marius Slutås Malterud (over telefon) og utvikler Kristoffer Høie, som alle har diagnosen Asperger syndrom, ler.

Steen har hatt rollen som lærlingkoordinator i to år, men fikk først i vår tittelen lærling- og inkluderingsansvarlig for bruke mer tid på mentorrollen overfor lærlinger og ansatte med behov for tilrettelegging, noe han brenner for.

(artikkelen fortsetter under)

– Stå gjerne og prat litt sammen mens jeg tar bilde. – Du kan ikke be Aspergere om small talk. Fra venstre: Kristoffer Høie, Trine Helene Riise og mentor Henning Storholm.
– Stå gjerne og prat litt sammen mens jeg tar bilde. – Men du kan jo ikke be Aspergere om small talk. Fra venstre: Kristoffer Høie, Trine Helene Riise og mentor Henning Starholm i Evry-bygget i Stavanger. Foto: Heidi Sævold

Få i jobb

Ifølge Nav er bare cirka 20-25 prosent av de som har fått påvist diagnosen i ordinær jobb.

Trine Helene Riise var glad og lettet over den positive responsen hun fikk på å fortelle om diagnosen sin på jobbintervjuet hos Evry. Kollega Kristoffer Høie tror det ofte er mer sannsynlig at man får en annen respons når arbeidsgiveren ikke har erfaring med Asperger fra før.

– Utfordringen er ofte at folk ikke kjenner godt nok til diagnosen og at vi kan fungere vel så bra bare med rett tilrettelegging, sier Høie.

Han begynte som lærling i Evry i 2013, og har nå fast jobb som utvikler av Adaxes-systemet som Evry leverer til kunder. Systemet automatiserer brukeradministrasjon, og kunden får tilgang til en webportal der de kan opprette brukere og styre tilganger. Høies avdeling har ansvaret for å sette opp systemet samt konfigurasjon, drift og feilsøking, og utvikling av nye selvbetjeningstjenester. 

Les også

Fikk ikke komme til intervju

Lærling Marius Slutås Malterud forteller også om å ha møtt fordommer i ansettelsesprosesser. Da han holdt på med jobbsøking prøvde han først å skrive i søknaden at han hadde Asperger, og hva det innebar.

– Det var en dum ting å gjøre fant jeg ut, for da kom jeg som oftest ikke inn til intervju i det hele tatt. Etter at jeg sluttet å skrive det, begynte jeg heller å spørre i selve intervjuet om de kjente til Asperger og hva de visste om det fra før av. For av og til har jeg sett at de setter oss i samme bås selv om det veldig store variasjoner, og slik kunne jeg finne ut hva som var deres syn, forteller lærlingen over telefonlinjen fra ferie.

– De svarte enten at de ikke visste hva det var, eller at de var kjent med enkelte personer som hadde en veldig aggressiv variant, og at de derfor virket skeptiske. Da vinklet jeg det over på hvordan jeg har det og at jeg har en veldig mildt form for det, faktisk helt på kanten av spekteret. Først da gikk det opp for dem hvor store variasjonene er, forteller han.

Brøt barrierer i butikk

Lærlingen, som nå har oppgave som lokal IT-support ute hos en av de store kunde litt borti veien fra Evry-kontoret, forteller at han i den tiden han fikk diagnosen hadde problemer med å starte en samtale og å snakke med fremmede.

IT-lærling Marius Slutås Malteruds innrammede uniform fra jobben på Eplehuset i Stavanger.
IT-lærling Marius Slutås Malteruds innrammede uniform fra jobben på Eplehuset i Stavanger. Foto: Marius Slutås Malterud

– Jeg tok motet til meg i og søkte på jobb på Eplehuset i Stavanger, fordi jeg var veldig interessert i Apple-produkter. Der ble jeg satt til å være i butikken, og måtte nettopp snakke med fremmede og starte samtalen, forteller Malterud.

Han jobbet på Eplehuset i nesten fire år, og har ikke lenger disse barrierene i dag.

– Jeg har faktisk rammet inn den gamle uniformen fra Eplehuset som et bevis på at jeg klarte å bryte den barrieren, sier lærlingen stolt (bildet).

Kollegene Riise og Høie har begge også tidligere arbeidserfaring fra henholdsvis butikk og kiosk.

– Å gå ut av komfortsonen er den eneste måten å gjøre det på. Det er nesten sånn at alle med Asperger burde ha en sånn jobberfaring, sier Høie, og utdyper:

Les også

– Det å være i arbeid kan være skremmende for mange som sliter med forskjellige psykiske utfordringer. Men når du er i jobb får du automatisk øvd deg på å takle de uforutsigbare sidene ved det å jobbe. 

Tilrettelegging

Medarbeiderne understreker at tilretteleggingen i arbeidslivet krever noe både av arbeidsgiveren og arbeidstakeren som har spesielle utfordringer.

– Vi som lever med dette trenger at de rundt oss vet om det. Det er gode og dårlige perioder, og er det ting så er det fint om man snakke om det. Til kollegaer eller andre rundt meg vil jeg etterhvert som jeg blir kjent med dem fortelle om disse sidene ved meg selv, for eksempel at jeg noen ganger detter litt ut i samtalen, eller at jeg har litt dårlig korttidshukommelse, som er et typisk Asperger-symptom, sier Riise.

Kollega Kristoffer Høie synes at IT-bransjen kan være ganske uforutsigbar, men at det hjelper at det er et klart skille mellom jobb og fritid. Han synes også det å måtte lese seg opp på ting helt på egenhånd kan være litt ekstra utfordrende.

Fra venstre: Kristoffer Høie, Trine Helene Riise og Henning Storholm Steen og Kristoffer Høie i Evry-bygget i næringsområdet Forus sør for Stavanger.
Kristoffer Høie, Trine Helene Riise tror det er viktig å ha en leder eller rådgiver som de kan ha en åpen dialog med, og som har fem minutter til overs når noe må luftes. Foto: Heidi Sævold

– Det er ikke bare å få oss inn døra, også er jobben gjort. Man må hele tiden jobbe sammen for å få til det beste opplegget. Men det betyr ikke at man kan legge alt over på arbeidsgiver, sier Kristoffer.

– Min leder kan aldri vite hva jeg trenger hvis ikke jeg faktisk setter meg ned og sier ifra om noe er i veien, og i tillegg kommer med forslag og er løsningsorientert. Akkurat den dagen trengte man bare å velte ut alt som var galt i fem minutter, også er problemet løst uten at noen har trengt å gjøre noe som helst, sier kollega Riise.

– De skal ikke sitte og være psykologene våre, men kan gjerne formidle på en allright måte at “det du gjorde med den oppgaven var bra, men kunne du gjort det litt annerledes neste gang?”, foreslår hun.

Negative tankespiraler

Mentor Henning Starholm Steen forteller om hvordan mange med Asperger syndrom lettere kan havne i veldig negative tankespiraler det er vanskelig å bryte ut av.

– Det som er positivt med Asperger er at de har en arbeidsmoral som ikke ligner grisen. Hvis de går hjem og føler at de har gjort en dårlig jobb, kan de bli gående og gnage på det, mens andre kanskje går tidlig hjem fordi de var på fest i helgen og er slappe og slitne, eksemplifiserer han, noe Riise kjenner seg igjen i.

Hun forteller om en fredag der hun skulle legge inn et abonnement på en bruker, og at han som hadde henne på opplæring spurte om hun var sikker på at hun hadde gitt brukeren riktig antall gigabyte.

– Da var klokka fem på fire, og jeg rakk akkurat ikke å sjekke det. Så da satt jeg hele helgen og tenkte på om vedkommende hadde fått 50 gigabyte eller 25. Det er sånne ting som i ettertid kan være ganske morsomt, men som der og da kan være ødeleggende for Aspergere, for du klarer ikke legge det vekk, sier hun.

Mentoren forteller at tilretteleggingen for de ansatte med Asperger typisk kan være å hjelpe de å bryte ut av slike tankespiraler.

Mentor Henning Starholm Steen begynte selv i Evry med IT-fagbrev for 13 år siden, og har vært i mange ulike roller. For noen måneder siden ble han lærling- og inkluderingsansvarlig. Han beskriver rollen som drømmejobben.
Mentor Henning Starholm Steen begynte selv i Evry med IT-fagbrev for 13 år siden, og har vært i mange ulike roller siden da. For noen måneder siden ble han lærling- og inkluderingsansvarlig, og beskriver rollen som drømmejobben. Foto: Heidi Sævold

– Hvis det skjedde noe på en fredag som gjør at de tror at verden går under eller at de kommer til å miste jobben på mandag, skal vi ha respekt for den følelsen. Når de kommer og forteller om noe som har skjedd og jeg ser at de er kjempelei seg, får vi de inn på et stillerom, lar de fortelle hva som er galt og så ufarliggjør vi det og sier for eksempel “Hallo, du skulle sett min to-do-list på fredag!”. Det er ikke farlig, og vi kan være der og bryte det mønsteret, forteller mentoren.

Mentoren har ikke hatt noe faglig opplæring, men forteller at teknikkene for tilrettelegging er utviklet gjennom erfaring.

– De kjenner selv sin egen tilstand og er flinke til å si ifra om hva de trenger, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Fra venstre: Trine Helene Riise, Henning Storholm Steen og Kristoffer Høie, utenfor Evry-bygget i næringsområdet Forus sør for Stavanger.
Fra venstre: Trine Helene Riise, Henning Starholm Steen og Kristoffer Høie, utenfor Evry-bygget i næringsområdet Forus sør for Stavanger. Foto: Heidi Sævold

Intervjusituasjonen

Evry-medarbeiderne tror det er typisk for Aspergere at intervjusituasjonen i seg selv kan bli spesielt vanskelig, og at dette blir en barriere for å komme inn i jobb.

– Man sitter der og er nervøs for hvordan man skal snakke med disse veldig fremmede menneskene, og man er redd for hvordan ting kommer ut. Da blir det veldig vanskelig å vise hva man er god på, sier Riise.

–– Akkurat det gjelder jo alle. Ingen liker kritiske spørsmål, men sånne ting kan begynne å spinne skikkelig hos Aspergerne, legger mentoren til.

Kollega Kristoffer Høie forklarer at det blir lettere og lettere å håndtere situasjonen for hver gang man snakker med en person.

– Jeg kan helt fint svare på et spørsmål fra en person jeg føler meg trygg på, men når det samme spørsmålet kommer i en intervjusituasjon kan alle sensorene går på høygir og jeg får helt jernteppe fordi det blir for mye til at jeg klarer å sortere det, forteller han.

Les også

– Når man i tillegg har dårlige erfaringer fra tidligere intervjusituasjoner, blir det ekstra vanskelig, legger han til.

 – Legg til et «Bli kjent-intervju»

Trine Helene Riise kom inn i selskapet ved hjelp av en støtteordning, noe hun syntes fungerte veldig bra.

– Da fikk jeg først ett intervju bare med Henning før det vanlige intervjuet. Da ble jeg litt tryggere på at dette var noe de var interessert i, men at de trengte en ekstra runde, forteller hun.

Medarbeiderne anbefaler arbeidsgivere som vurderer å ansette noen med lignende utfordringer å legge til et slikt «bli kjent-intervju». Der kan man snakke litt om alt mulig og bli varm i trøya, før man gjør det ordentlige intervjuet. Gjerne i samme møterom og med samme personen.

Ekskluderende stillingsannonser

Både Riise og Høie mener også arbeidsgivere bør være mer tålmodige og tenke bredere på hvem som er egnet til arbeidsoppgavene.

– I stillingsannonser står det ofte både at det stilles krav til bachelor eller mastergrad. Hvis man er kjempeflink til å programmere, og har valgt å prioritere å bare holde på med det, kan man bli luket ut fordi han ikke har de «rette» papirene. Og hvis det i tillegg står at man skal være utadvendt, dropper man kanskje helt å søke, sier Høie.

– Noen med Asperger har slitt mye på skolen og kanskje ikke fullført utdanning, som kan være et stort problem for å få seg jobb, legger Riise til.

Selv har hun ingen relevant utdanning eller tilsvarende arbeidserfaring fra før, men sa på jobbintervjuet at hun hadde en interesse for IT.

– Det var en tøff start, men det har vært veldig gøy, sier hun.

Mentor Henning Starholm Steen understreker at Evry i tillegg til å være opptatt av mangfold også er opptatt av at de ansatte har de riktige egenskapene og har gjennomgått nødvendig opplæring.

Til høsten begynner hun i et fire års læreløp for å få fagbrev, noe som avviker fra det vanlige opplegget med ett år på skole og to år som lærling. Evry har gjort en tilpasset avtale slik at hun får hele utdanningsløpet sitt der.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen