OPPKJØP

Evry i sluttfasen med oppkjøp som gir kjerneløsning til 50 nye banker

Har signert intensjonsavtale om overtakelse av ledende IT-leverandør.

Signerte intensjonsavtale i går: Styreformann i Samlink (fra v.) Pasi Kämäri og Evrys konsernsjef Björn Ivroth.
Signerte intensjonsavtale i går: Styreformann i Samlink (fra v.) Pasi Kämäri og Evrys konsernsjef Björn Ivroth. Bilde: Olli Häkämies
29. mars 2017 - 09:17

Evry er klare for å ta en stor posisjon i det finske markedet. Forhandlingene om et sentralt oppkjøp er kommet så langt at de varsler oppkjøp.

Partene har signert intensjonsavtale om overtakelse av alle aksjer. Endelig overtakelse betinger godkjennelse blant annet fra konkurransemyndighetene.

– Samlink er et av Finlands ledende selskaper innen bank- og finansteknologi. De kan på sett og vis sammenlignes med Fellesdata i Norge og har levert løsninger til 50 finske banker, sier Evrys kommunikasjonsdirektør Geir Remman til digi.no.

Det ligger i avtalen at disse bankene skal velge Evrys moderniserte og «neste generasjons» kjernebankløsning.

– De har sett på ulike kjernebankløsninger og fant Evry sin til å være den beste. Dette gir også et viktig signal om at norske løsninger viser seg å være konkurransedyktige og attraktive også utenfor Norges grenser. Avtalen vil også bety en større kostnadsdeling for hele kundemassen vår, fortsetter Remman.

Dette vil gi oss et helt annet utgangspunkt for å vokse i hele det finske markedet

Stor vekstmulighet

Finland har så langt utgjort en beskjeden andel av Evrys forretninger med en andel av inntektene på om lag 5 prosent. Ifølge siste årsrapport fra 2015 har de drøyt 100 finske ansatte, mot nærmere 4 000 i Norge og et par tusen i Sverige. Samlet har Evry rett under 9 000 ansatte. 

Samlink har på sin side 370 ansatte og omsatte i fjor for 92 millioner euro eller omtrent 850 millioner norske kroner. Det er et lønnsomt selskap og Evry planlegger å bruke dette oppkjøpet som en spydspiss for videre vekst i Finland.

Geir Remman er kommunikasjonsdirektør i Evry.
Geir Remman er kommunikasjonsdirektør i Evry.

– Vi har hele tiden sagt at vi har en ambisjon om å være en nordisk aktør. Vårt forretningsområde Financial Services leverer allerede til Norde og er en ledende aktør innenfor kortløsninger i Finland blant annet. Vi leverer også til banker med virksomhet i alle de nordiske landene, inkludert tjenester også lokalt i Finland, men dette vil gi oss et helt annet utgangspunkt for å vokse i hele det finske markedet. Det er en stor vekstmulighet, konstaterer Remman.

Partene har ikke oppgitt hva verdien på avtalen er eller angitt noe kjøpesum. 

Verdien av transaksjonen er fortsatt gjenstand for forhandlinger, ifølge den finske finansavisen Talouselämä.

– Den rette strategiske løsningen

I en pressemelding går det frem at Samlink har sett på alle alternative teknologileverandører, før de altså kom frem til at kjernebank fra Evry var løsningen de vurderer som den beste.

– Etter å ha evaluert Samlinks strategiske muligheter, kom vi til at den et partnerskap med Evry ville være den rette strategiske løsningen. Å forene oss vil gi bedre kapasitet og kostnadsdeling på et nordisk nivå, noe som kommer alle kundene til gode, sier Samlinks styreformann Pasi Kämäri.

Evrys konsernsjef Björn Ivroth peker på at selskapet de nå har innledet en eksklusiv sluttforhandling om å overta, har sterke relasjoner til sine kunder og en inngående kunnskap om det finske bankmarkedet.

– Sammen med Samlink vil Evry styrke posisjonen som ledende leverandør av kjerneløsninger til nordiske banker og øke vår tilstedeværelse i Finland, et marked vi anser som svært attraktivt, sier Ivroth.

Ifølge meldingen er Samlink i dag eid av 50 banker. De største aksjonærene er den finske Sparebankgruppen (Säästöpankkiryhmä), Aktia Pankki Oyj, Oma Säästöpankki Oyj, Handelsbanken, Posti Group Oyj og POP Bank-gruppen (POP Pankki-ryhmä). Det opplyses at intensjonsavtalen ikke omfatter datterselskapene PP-Laskenta Oy og Prosjekt-IT Oy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.