SMART GRID

Evry kaster seg på AMS-bølgen

Samarbeid med tysk nykommer.

Evry satser på at energiselskapene ser behovet for ekstern bistand når milliarder av målerdata skal håndteres.
Evry satser på at energiselskapene ser behovet for ekstern bistand når milliarder av målerdata skal håndteres. (Bilde: Fujitsu)

Samarbeid med tysk nykommer.

Sammen med det tyske programvareselskapet Cuculus prøver Evry seg på tjenester i markedet for smarte nett. De to skal levere en kombinasjon av drift av smarte målere og big data-analyse AMS-målerne for norske energiselskap.

Grunnlaget for tjenesten som er kalt Evry AMS-hub, er innføringen av smarte målere i alle norske husstander innen 2019. Norske energiselskap må ruste seg for å håndtere en strøm av data fra timesavlesinger som de må bearbeide og innrapportere. Her satser Evry på å overta all drift av energiselskapenes AMS-målere og øvrige IT-systemer.

Slipper egne investeringer

Samarbeidspartneren Cuculus er en nykommer som har spesialisert seg på å utvikle intelligent energimåling for energiselskaper. På den måten skal de to friste aktørene med å slippe unna betydelige investeringer i egen IT-systemer og -kompetanse.

– Kontroll av spenningskvalitet som før måtte gjøres manuelt i felten, blir nå tilgjengelig i sanntid og for alle abonnenter kontinuerlig, illustrerer energidirektør Øyvind Nordal hos Evry i en pressemelding.

Les også: Dette er effekten av big data

Energidirektør Øyvind Nordal, Evry.
Øyvind Nordal er Evrys energidirektør. Bilde:

Elhub

AMS-hub omfatter også innlevering til Elhub for selskapenes vegne.

Løsningen kan kommunisere med alle aktuelle typer AMS-målere på det norske kraftmarkedet, ifølge meldingen.

Systemløsningene i den norske energibransjen er 15-30 år gamle og får problemer med å møte de nye behovene som nå skapes av Europas nye regulativer og markedsutvikling. For energiselskapene står valget mellom å bygge opp egen IT-kompetanse og systemer for å møte datamengdene fra AMS-målerne eller kjøpe AMS-datahåndteringen som en tjeneste.

Her har flere selskaper valgt å spleise på felles løsninger fremfor å ta hele byrden alene.

Så du denne? Ny storkontrakt til Accenture

Til toppen