Evry-styret byttes ut

Jo Lunder blir trolig ny styreleder.

Evry-styret byttes ut
Jo Olav Lunder blir etter alt å dømme ny styreleder i Evry. Bilde: Vimpelcom

Det er duket for store utskiftninger i Evry-styret, etter at pengefondet Apax Partners mandag overtok 88 prosent av aksjene.

Evry er Norges største IT-selskap med rundt 10.000 ansatte.

I dag ble det kjent hvem de nye eierne har til hensikt å velge inn under ekstraordinær generalforsamling førstkommende mandag.

Bakgrunn: Evry selges til utlandet

Valgkomiteen foreslår at følgende personer utgjør det nye styret: Salim Nathoo, Rohan Haldea, Zehavit Cohen, Ellen de Kreij, Louise Sondergaard, Jo Lunder og Göran Lindahl. De fem første er ansatte fra Apax. To er uavhengige.

Jo Olav Lunder er eneste nordmann på listen. Han er tiltenkt rollen som ny styreleder i IT-giganten Evry.

Det fremgår av valgkomiteens innstilling (pdf).

Formelt skriver valgkomiteen «det er vår forståelse at Mr Jo Lunder er vurdert som ny styreleder». Det er dette som er intensjonen, etter det digi.no får opplyst.

Trakk seg fra Vimpelcom

Lunder varslet så sent som forrige uke at han går av som toppsjef i det delvis Telenor-eide teleselskapet Vimpelcom, som er under etterforskning for korrupsjon knyttet til kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Han har vært nevnt i spekulasjonene om hvem som er kandidat til å overta som konsernsjef i Telenor når Jon Fredrik Baksaas går av ved årsskiftet, men det ser nå ikke ut til å være aktuelt lenger.

Les også: Evry øker lønnsomheten

Nordmannen har lang og bred bransjeerfaring, ikke minst som tidligere konsernsjef i Ementor, som senere ble til Atea. Han var i sin tid også en habil fotballspiller i Lyn, der han også var kaptein på laget i en periode. Jo Olav Lunder er også styremedlem i Orkla.

Det andre forslaget til lokalt forankret (Evrys største markeder er Norge og Sverige) styremedlem er den svenske sivilingeniøren og styregrossisten Göran Lindahl, som blant annet var konsernsjef i industrigiganten ABB fra 1997 til 2000. Ifølge IT24.se er han også styreleder for Ikea Greentech og Livesafe Group, og har tidligere styreerfaring fra blant annet Ericsson og Saab.

- Temposkifte

Med kontroll over 88 prosent av aksjene i Evry vil det forestående valget til nytt styre i praksis være en ren formalitet.

Ikke hele det forrige styret blir kastet. Etter det digi.no forstår vil de fire ansattrepresentantene fortsette. Blant de aksjonærvalgte representantene blir det imidlertid ingen kontinuitet.

- I forbindelse med varselet om oppkjøp 8. desember ifjor ga vi uttrykk for forventninger om at hele transaksjonen skulle avklares i løpet av første kvartal 2015. Det er bra for selskapet at planen følges. Så har vi jobbet, snakket og forberedt internt at dette vil innebære et temposkifte. Det å få inn nye eiere, som også har industrielle erfaringer fra andre typer industri er bra for Evry. Kortere beslutningsprosesser med private equity-eiere er noe som følges med. Det tror jeg er bra, sier kommunikasjonsdirektør i Evry, Geir Remman til digi.no.