Evry vil ha gaming på CVen – men gamerne er skeptiske

Både arbeidsgivere og digitaliseringsministeren mener erfaring med gaming kan være nyttig i arbeidslivet. Gamerne selv er imidlertid fortsatt skeptiske til å ta det opp i jobbsammenheng.

Selv om gaming kanskje har blitt mer «stuerent» blant folk, er gamerne selv fortsatt skeptiske til å ta det opp i jobbsammenheng.
Selv om gaming kanskje har blitt mer «stuerent» blant folk, er gamerne selv fortsatt skeptiske til å ta det opp i jobbsammenheng. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
EKSTRA

Både arbeidsgivere og digitaliseringsministeren mener erfaring med gaming kan være nyttig i arbeidslivet. Gamerne selv er imidlertid fortsatt skeptiske til å ta det opp i jobbsammenheng.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Etter at NRK-historien om Mats «Ibelin» Steen tok landet med storm, ser det ut til at svært mange foreldre har fått et nytt og mer positivt syn på gaming.

I følge leder for Evrys intership-program, Åshild Marie Tveit Walseth, bør også arbeidslivet åpne mer opp for de positive sidene ved gaming.

Gir nyttige ferdigheter

– Gaming har mange overførbare evner som kan komme godt med i arbeidslivet, som for eksempel problemløsning, evnen til å multitaske, holde overblikk, ledelse og prosjektledelse, tilegnelse av ny kunnskap og engelskkunnskaper, sier Walseth. 

Hun oppfordrer personer til å føre opp gaming i CV-en sin, og ber dem om ikke å være redd for å trekke dette frem i jobbintervjuer.

– Dersom det er naturlig å skrive i en søknad hvilke egenskaper du har tilegnet deg gjennom profesjonell idrett som for eksempel håndball, synes jeg det også kan være relevant å inkludere gaming, dersom du har drevet med dette på profesjonelt nivå.

Åshild Marie Tveit Walseth. Foto.
Rekrutteringsansvarlig Åshild Marie Tveit Walseth mener erfaring med gaming er relevant i jobbsammenheng. Foto: Evry

Også Manpower anser gaming som en relevant erfaring, og begynte i fjor høst å inkludere et punkt med spillerfaring i sitt CV-registreringsskjema.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er enig i at erfaring med dataspill kan være en styrke.

– Arbeidsgivere gjør alltid en helhetlig vurdering av ansattes kompetanse og erfaring, men jeg tror mange er opptatt av å ansette folk med digitale ferdigheter, sier han.

– Erfaring med dataspill kan være nyttig i flere jobber. Mange kan opparbeide seg nyttige ferdigheter innenfor strategi, samarbeid, språk og teknologi gjennom dataspill.

Blir bedre på lagarbeid

Det viser seg at flere av de ansatte hos Evry er gamere på relativt høyt nivå, men dette har først kommet frem gradvis i ettertid.

Masoom Maham er utvikler hos Evry, og er en av de som er aktive gamere. Han forteller at han gjerne spiller tre-fire timer om dagen, og for tiden går det mest i online-spill som Overwatch, CS:GO og GTA V.

Han er enig i at spillingen kan ha styrket enkelte egenskaper som han også har nytte av i jobben.

– Jeg føler at jeg blir bedre på lagarbeid og kommunikasjon, fordi jeg spiller mye med venner som jeg må koordinere med, forteller han.

Lærer å være kreativ

Også Max van Dun er en av Evrys gamere. Han forteller at han foretrekker rollespill (RPG), strategispill og utfordrende spill som Darksouls. 

– Jeg liker at man virkelig må være kreativ og at man må lære av erfaringer for å komme videre i spillet, sier van Dun.

Han tror det er en av egenskapene som kan komme godt med også i arbeidslivet.

Max van Dun. Foto.
Max mener gaming bør ses på som noe positivt, men er usikker på om samfunnet har kommet dit ennå. Foto: Privat

– Det at når du ikke får til noe første gang så prøver du igjen og igjen helt til du får det til, den energien tror jeg er nyttig i arbeidslivet. For du kommer garantert til å gjøre mange feil i jobben også, men det er øyeblikk du lærer av, akkurat som i spillingen.

Betydningsfull hobby

Van Dun er imidlertid skeptisk til å sette gamingen på CVen, eller ta det opp på jobbintervju. 

– Jeg har det på CVen under fritidsaktiviteter, men for å være ærlig så var jeg usikker på om jeg burde skrive det, for det blir ikke alltid sett på som noe positivt. Jeg ville definitivt ikke snakket om det uoppfordret på jobbintervju.

Han tror det er tryggere å dra frem for eksempel fysisk trening som jobbsøker, enn å si at man sitter på sofaen hver dag og spiller dataspill.

– Dersom du spør meg personlig, synes jeg ikke gaming er noe man bør skjemmes over, men heller bør sees på som en betydningsfull hobby.

– Men jeg tror samfunnet stort sett fortsatt tenker på gamere som den ensomme nerden som sitter alene foran dataen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen