Evrys milliardavtale kan gå i vasken etter kontrakt-blunder: – Jeg har aldri vært borti lignende

Evry vant en stor anbudskonkurranse med Stockholm by tidligere i november. Det var ikke det finske selskapet Tieto spesilet fornøyd med. De klaget inn avtalen til den svenske tingretten, og vant frem. – Jeg har aldri vært borti noe lignende, sier Geir Remman til Finansavisen.
Evry vant en stor anbudskonkurranse med Stockholm by tidligere i november. Det var ikke det finske selskapet Tieto spesilet fornøyd med. De klaget inn avtalen til den svenske tingretten, og vant frem. – Jeg har aldri vært borti noe lignende, sier Geir Remman til Finansavisen. (Bilde: NTB scanpix)

Fredag 18. november skrev digi.no at Evry sikret seg nok en storfisk i form av at Stockholm by hadde valgt deres administrasjonsløsning.

Ifølge IDG skal avtalen være verdt rundt 1,8 milliarder svenske kroner. Men etter at det ble kjent at Evry tok hjem kontrakten, har finske Tieto prøvd å stikke kjepper i hjulene for den norske IT-kjempen

Tieto mente avtalen ikke møtte kravene

Tieto mente nemlig at de skulle ha vunnet anbudet, og klaget Evry inn for den svenske tingretten. 

–  Dette er et problem som stikker dypere enn bare en kontrakt. Det affiserer ikke bare oss, men hele markedet. Vi har ikke for vane å be domstolene om en evaluering, men i dette tilfellet mener vi at anbudet som er innsendt ikke møter alle de fastsatte kravene som gir grunnlag for å delta, sa sjef for offentlig sektor Mats Brandt i Tieto Sverige til IDG den gang.

Evry: – Har aldri vært borti lignende

Nå har klagen ført frem. Etter at at de finske advokatene har finlest avtalen har Tieto konkludert med at feil leder i Evry har signert kontrakten. 

Svensk Förvaltningsrätt gir Tieto medhold, og mener Evry-kontrakten er ugyldig.

– Jeg har aldri vært borti lignende, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman i Evry til Finansavisen. 

Til digi.no sier Remman at Evry har klaget på beslutningen til den svenske tingretten.

– Så lenge klagen er til behandling har vi ingen ytterligere kommentar, sier Remman til digi.no.

Tieto er 500 millioner kroner dyrere

Ifølge ham har også Stockholm by påklaget avgjørelsen til den svenske tingretten. Computerworld skriver at saken trolig er ferdigbehandlet innen fire uker. 

Geir Remman er kommunikasjonsdirektør i Evry.
Geir Remman er kommunikasjonsdirektør i Evry. Foto: Pressefoto

Vinner Tieto frem med klagen vil det koste Stockholm by minst 500 millioner kroner ekstra i driftskostnader frem til 2024, skriver svenske Computerworld.

– Det er viktig for oss å sikre at alle selskaper som leverer inn anbud gjør det på likt grunnlag, og vi vil også sikre oss at skattebetalernes penger blir brukt på en tilfredsstillende måte, sa sjef for offentlig sektor, Mats Brandt i Tieto Sverige til IDG tidligere i år.

Gleden ble kortvarig for Evry

Evry la seg på et betydelig lavere kostnadsnivå enn de andre konkurrentene. 

CGI ønsket 317 millioner i året, Tieto ville ha 332 millioner og HCL skulle ha 337.

Med et driftstilbud på 256 millioner kroner i året - 60 millioner mindre enn det nest billigste alternativet - kunne Evry krone seg som vinner av storkontrakten.

Men gleden ble kortvarig.

Totalt er avtalen verd tre milliarder

Hvis Evry allikevel skulle ende opp med å beholde kontrakten skal de drifte servere og applikasjoner for Stockholm by. Det skal sørge for at den svenske hovedstaden er verdens smarteste by innen 2040. 

I følge IDG har den svenske byen og kommunen 23 000 brukere og 15 000 datamaskiner. 

Avtaleperioden løper frem til 2024, og kan fornyes med inntil seks år.

Totalt kan avtalen altså være verdt rundt tre milliarder kroner hvis Evrys klage på rettsavgjørelsen fører frem.  

Kommentarer (58)

Kommentarer (58)
Til toppen