ANALYSER

Få nordmenn frykter at roboter vil ta over jobbene

Selv om mange kan være i faresonen.

Roboter og andre typer automater vil i løpet av de neste tiårene i stor grad kunne overta jobben til mange mennesker i Norge. Utfordringen vil bli å skape nye jobber i samme tempo.
Roboter og andre typer automater vil i løpet av de neste tiårene i stor grad kunne overta jobben til mange mennesker i Norge. Utfordringen vil bli å skape nye jobber i samme tempo. Bilde: EU-kommisjonen

Oslo (NTB): Færre enn én av ti nordmenn frykter at roboter kan komme til å overta jobbene deres, viser en undersøkelse. Men faren er større enn mange tror.

Den ferske undersøkelsen som InFact har utført for Abelia -  NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter -  viser at bare 8,3 prosent sier de tror jobben deres kan bli overtatt av roboter eller automatisk produksjon, skriver Aftenposten.

Hele 85,5 prosent svarer nei på dette spørsmålet.

Les også: Mann drept av robot 

En tredel

Samtidig viser en rapport initiert av Kunnskapsdepartementet at en tredel av norsk sysselsetting i stor grad vil bli utsatt for automatisering de neste 20 årene.

Yrker som ifølge rapporten Computerization and the Future of Jobs in Norway med stor sannsynlighet kan bli automatisert i stor grad i årene fram mot 2035, er blant annet operatører innen produksjon av fotofilm og telefonselgere, samt advokatsekretærer, regnskapsførere, takstmenn og kundebehandlere i banker og postkontor.

Utvikler seg selv: Skadd robot lærer seg å halte 

Ikke i faresonen

Yrker med liten sannsynlighet for automatisering spenner fra hotellsjefer, psykologer og lektorer til farmasøyter og sivilarkitekter. Godt er det kanskje å tenke på at det vurderes som ekstremt lite sannsynlig at kiropraktorer, fysioterapeuter og tannleger blir erstattet av roboter i nær framtid. (©NTB)

Ikke helt mørkt: – Automatisering fører til mange nye jobber 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.