Facebook går etter småbarn

Vil senke aldersgrensen i ny løsning.

Barn begynner tidlig med IT, men kan ikke koble seg på Facebook før de er 13 år. Men millioner av barn skal ifølge Consumer Report lyve på alderen. Nå ser Facebook på muligheter for å tillate barn adgang.
Barn begynner tidlig med IT, men kan ikke koble seg på Facebook før de er 13 år. Men millioner av barn skal ifølge Consumer Report lyve på alderen. Nå ser Facebook på muligheter for å tillate barn adgang. (Bilde: TORONTO STAR)

Vil senke aldersgrensen i ny løsning.

Facebook er i ferd med å utvikle en løsning for at også barn under 13 år skal kunne melde seg lovlig inn i verdens største sosiale nettsamfunn, melder Wall Street Journal. I dag må man være minst 13 år gammel for å registrere seg med en profil, men svært mange barn lyver på alderen.

Ved å koble barnets konto til foreldrene og gi full kontroll over vennegodkjennelse og alle applikasjoner, håper Facebook å takle delvis falske barneprofiler og komme seg ut av en juridisk gråsone. I USA må man nemlig ha foreldrenes samtykke for å samle inn persondata fra personer under 13 år, og dette må kunne verifiseres. Det er ikke lett når barna lyver på alderen.

Selskapet skal være under press for å finne løsninger på dette, samtidig som de er under strengt personvernstilsyn fra amerikanske myndigheter etter at de inngikk et forlik med FTC etter påstander om at de har villedet brukerne om hvordan de samler inn og bruker personsensitiv informasjon.

– Ferske rapporter har understreket nettopp hvor vanskelig det er å håndheve aldersgrenser på nettet, spesielt når foreldrene ønsker at deres barn skal koble seg til. Vi er i kontinuerlig dialog med interessenter, regulatoriske myndigheter og politikere for hvordan vi best kan hjelpe foreldre med å holde barna trygge på nettet, sier en Facebook-talsperson til Wall Street Journal.

Det er også en åpenbar forretningsmulighet i markedet for personer under 13 år. Ifølge Wall Street Journal skal selskapet ha vært i samtaler med selskaper som Walt Disney og andre som lager innhold til dette segmentet om å slippe til denne gruppen.

Får Facebook opp en løsning som åpner for foreldregodkjenning vil de mye lettere kunne gå målrettet mot denne publikumsgruppen. En undersøkelse fra Consumer Report i fjor viste at 7,5 millioner personer under 13 år faktisk brukte Facebook. Mer enn fem millioner var under 10 år. Det er en liten andel av selskapets over 900 millioner brukere, men den kan vokse kraftig dersom det kommer en løsning som gjør det lovlig dersom foreldrene tillater det.

Nye brukere og inntektsstrømmer er også viktig for selskapet, som nettopp gikk på børs i New York. Selskapets grunnlegger og toppsjef, Mark Zuckerberg, skal tidligere ha uttalt at han mener barn under 13 år burde få lov til å koble seg til nettsamfunnet.

Det er ikke klart når Facebook vil være klar med en løsning på barne-utfordringen, eller om den i det hele tatt vil se dagens lys. Reaksjoner fra myndighetene i USA og andre markeder vil være avgjørende.

    Les også:

Til toppen