Ende-til-ende-kryptering

Facebook Messenger lar deg kryptere samtaler - dette må du gjøre

Funksjonen «hemmelige samtaler» nå tilgjengelig for 900 millioner brukere.

Facebook har omsider innført mulighet for ende-til-ende-kryptering i sin Messenger-meldingstjeneste.
Facebook har omsider innført mulighet for ende-til-ende-kryptering i sin Messenger-meldingstjeneste. (Foto: Shutterstock/Jakraphong Photography)

Funksjonen «hemmelige samtaler» nå tilgjengelig for 900 millioner brukere.

WhatsApp skrudde i april i år på ende-til-ende-kryptering for alle deler av meldingstjenesten, som er eid av Facebook etter gigantoppkjøpet for 19 milliarder dollar i 2014.

Slik beskyttelse mot overvåkning og snoking er ikke noe nytt, men dette representerte likevel et historisk skifte fordi WhatsApp da hadde over 1 milliard brukere. 

Aldri før i historien har så mange mennesker fått sin elektroniske kommunikasjon sikret ved at samtalene er blitt tilnærmet avlytningsfrie.

Facebook har nå omsider aktivert ende-til-ende-kryptering også i sin egenutviklede Facebook Messenger-tjeneste.

Valgfritt

Men i motsetning til WhatsApp er ikke dette påskrudd som standard.

Det er en valgfri funksjon døpt «hemmelige samtaler» som nå er rullet ut til samtlige 900 millioner brukere av tjenesten. Det opplyser en talsperson fra selskapet til Wired.

Et eget tilvalg «hemmelig» kommer til syne etter å ha startet en ny melding, hvis du har oppdatert programmet vel å merke.

Appen opplyser da at «meldingene dine er allerede sikre, men hemmelige samtaler blir kryptert fra den ene enheten til den andre».

Gjør som Snapchat

Nytt er det også at meldingene kan tidsbegrenses. Avsender kan bestemme at meldingen som blir sendt forsvinner hos mottakeren etter en gitt tid.

Valget her er fra 5 sekunder til opptil 1 døgn etter at meldingen er lest. Det hele er nokså likt funksjonaliteten Snapchat er kjent for.

Funksjonaliteten har ikke vært markedsført av Facebook i nevneverdig grad, men får oppmerksomhet nå selv om utrullingen tydeligvis har pågått lenge.

Signal

Facebook har valgt å ta i bruk Signal-protokollen, en åpen kildekode-basert, sterk kryptering utviklet for asynkrone meldingssystemer.

Open Whisper Systems, som står bak protokollen og også har utviklet sin egen Signal-app, nevnte at Facebook Messenger innfører samme beskyttelse allerede i juli.

Kommentarer (15)

Kommentarer (15)
Til toppen