Test: strømming

Facebook skal rydde opp i pirat-video

Med YouTube-aktig teknologi.

Facebook skal rydde opp i pirat-video
Facebook skal nå prøve å kvitte seg med uautorisert video som lastes opp til tjenesten. Bilde: Scanpix

En teknologi som matcher internett-video med originalkilden skal sørge for å rydde opp i uautorisert materiale som legges ut på Facebook, skriver nettstedet Re/Code.

Det sosiale nettverket har over de siste årene satset tungt på videoinnhold som lastes direkte opp til deres servere, i stedet for at det limes inn fra andre kilder. Strategien har fungert, og Facebook har etter hvert blitt en svært relevant videoleverandør, med over fire milliarder videoavspillinger om dagen (og det tallet er fra april, mengden avspillinger har nok bare vokst siden da).

Les også: Nå skal Facebook virkelig utfordre YouTube

Innholdsskapere og rettighetshavere har imidlertid signalisert at de plages av de store mengdene piratkopiert video som lasetes opp til tjenesten. Over de siste månedene skal flere leverandører uttrykt sin misnøye, og påpekt av det er massive utfordringer med uautorisert video på Facebook, og at det er ingen muligheter til å tjene penger på disse klippene som spres ulovlig.

Først nå tar Facebook tak: Deres nye løsning skal fungere relativt tilsvarende YouTubes Content ID-system. Content ID skanner videoer som lastes opp til YouTube mot en database av filer som stammer fra rettighetshaverne. Hvis en video er lik innholdet som allerede eies av noen andre, har eierne flere muligheter, de kan fjerne lyden på den aktuelle videoen, blokkere den, sette inn annonser eller spore statistikker.

Tidlig stadium

Facebooks løsning er imidlertid fersk og blir først nå testet av noen utvalgte partnere. Det krever per i dag at eierne laster opp enkeltvideoer til Facebooks database. Å automatisere systemet og gjøre det skikkelig effektivt vil kreve mer jobbing, samtidig som Facebook fremdeles forsøker å finne den beste måten å dele inntjeningen med eierne av innholdet.

Les også: Facebook: Vanvittig vekst for video

Det er imidlertid tydelig at innholdsskaperne ser på dette som et skritt i riktig retning.